Antony Worrall Thompson

61.dorsz z imbirem na parze ze smażonym ryżem


Przepis z programu Sobota w kuchni (odc.61)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia tajska, Kuchnia chińska

61.dorsz z imbirem na parze ze smażonym ryżem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Składniki dania rybnego

4 grube dzwonka białej ryby, na przykład dorsza, o wadze 115g każdy

1 łyżeczka soli gruboziarnistej

kawałek świeżego imbiru wielkości kciuka, pokrojony w cienkie słupki

1 łyżka stołowa skórki z pomarańczy

1 łyżka stołowa skórki z cytryny

2 dymki, pokrojone w cienkie paseczki

2 łyżki stołowe jasnego sosu sojowego

garść liści bazylii, pokrojonych w cienkie paseczki

1 łyżka stołowa oleju z orzechów ziemnych

1 łyżka stołowa oliwy



Składniki smażonego ryżu

2 rozkłócone, duże jajka ekologiczne

2 łyżeczki oleju sezamowego

1 łyżeczka soli

2 łyżki stołowe oleju z orzechów ziemnych

dość ryżu, aby wypełnić nim naczynie o pojemności 400 m, ugotowanego i dokładnie wystudzonego

½ łyżeczki świeżo zmielonego, czarnego pieprzu

2 łyżki stołowe drobno posiekanej dymki



Przygotowanie ryby

Wytrzeć dzwonka papierowym ręcznikiem kuchennym. Natrzeć solą. Ułożyć w żaroodpornym naczyniu, posypać imbirem, skórką z pomarańczy i cytryny. Umieść w naczyniu do gotowania na parze. Gotować na małym ogniu około 5 minut, aż ryba będzie gotowa. Wyjąć z naczynia, odlać płyn. Posypać dymką, polać sosem sojowym i posypać bazylią. Rozgrzać olej z orzeszków ziemnych z oliwą, aż będą bardzo gorące. Polać nimi rybę. Natychmiast podawać. Gdy ryba się gotuje, usmażyć ryż. Do miski wlać jaja, olej sezamowy i połowę soli. Wymieszać widelcem i dostawić na bok. Rozgrzać wok na bardzo silnym ogniu. Wlać olej z orzechów ziemnych i gdy zacznie się dymić, wsypać ryż. Smażyć, mieszając 3 minuty, aż będzie dobrze rozgrzany. Powoli wlewać jaja, smażyć, mieszając 2-3 minuty, aż jaja się zetną. Dodać resztę soli i świeżo zmielony, czarny pieprz. Smażyć, mieszając 2 minuty, dodać dymkę. Wymieszać kilkakrotnie, wyłożyć na talerz i natychmiast podawać.

powrót

Podobne przepisy

Sola w sosie z gorgonzoli i szpinaku
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Dorsz ze skwareczkami z Nowej Funlandii
Ainsley Harriot
Przepis z programu Ainsley rusza w plener (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Zupa rybna na sandaczu
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.