Antony Worrall Thompson

60.łopatka wieprzowa i pilaw z buraków


Przepis z programu Sobota w kuchni (odc.60)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia łotewska

60.łopatka wieprzowa i pilaw z buraków
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Składniki dania mięsnego

4 grube plastry łopatki wieprzowej

sól i świeżo zmielony, czarny pieprz

mąka pszenna

1 łyżka stołowa oliwy

2 łyżeczki kminku

350 ml wywaru drobiowego

250 ml białego wina lub cydru

1 liść laurowy

1 łyżka stołowa masła



Składniki pilawu z buraków

500g buraków, obranych i pokrojonych w duże kawałki

1 średnia szalotka, obrana i pokrojona

1 ząbek czosnku, obrany i pokrojony

500 ml wywaru warzywnego lub drobiowego

10-12 ziaren czarnego pieprzu

1 łyżeczka cukru

sól

25g masła



Do podania

100g kwaśniej, gęstej śmietany

2 drobno posiekane gałązki koperku



Przygotowanie

Rozgrzać piekarnik do 150°C. Doprawić mięso solą i świeżo zmielonym, czarnym pieprzem. Obtoczyć w mące i strzepnąć jej nadmiar. W żaroodpornej brytfannie rozgrzać oliwę, smażyć płaty mięsa, aż będą złocistobrązowe po obu stronach. Dorzucić na tłuszcz kminek, chwilę smażyć. Dolać wino lub cydry. Gotować przez 2 minuty. Dolać wywar drobiowy, wrzucić liść laurowy. Doprowadzić do wrzenia. Przykryć pokrywką i wstawić do piekarnika na godzinę, aż mięso będzie miękkie. Gdy mięso się upiecze, wyjąć z sosu i trzymać w ciepły miejscu. Sos przelać do czystego rondla, gotować na silnym ogniu, aż odparuje i zgęstnieje. Zdjąć z ognia, dodać masło, wymieszać i w razie potrzeby doprawić do smaku.



Przygotować pilaw z buraków

Wrzucić buraki, szalotki i czosnek w robocie kuchennym. Miksować, aż warzywa będą rozmiaru ziaren ryżu. Przełożyć je do rondla, który można wstawić do piekarnika. Rozkruszyć ziarna pieprzu, wlać wywar i dobrze wymieszać. Doprowadzić do wrzenia, wstawić do rozgrzanego piekarnika na 40 minut. Gdy będą miękkie, wyjąć z piekarnika, dodać masło, sól i cukier. Wymieszać widelcem.

Wymieszać koperek ze śmietaną. Podawać gotowe danie, nakładając mięso na talerz, obok umieszczając porcję buraków i sosu. Polać sosem spod pieczeni.

powrót

Podobne przepisy

Carpaccio z jelenia z chrupiącymi jabłkami i sosem z buraków
Przepis z programu
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Wieprzowina słodko-kwaśna
Kylie Kwong
Przepis z programu Kylie Kwong - czysta magia (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia chińska
Polędwica wołowa na sosie z kurek na ziemniaczanych plackach
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Zapiekana polenta z ragout mięsnym
Przepis z programu
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Rosół z gęsi z makaronem
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zupy, Dania z gęsiny
kuchnia świata: Kuchnia polska
Schab duszony w sosie miodowo-migdałowym
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

#kama60

23.02.2012 14:24


CYTUJ

No właśnie! Kuchnia łotewska jest bardzo prosta. Tez pochodzę z łotwy i potwierdzam to!

#zuzia0423

26.07.2011 16:35


CYTUJ

Jestem bardzo ciekawa kto wymyslił ten przepis, jestem rdzenną Łotyszką po czterdziestce i naprawdę aż dziw bierze kiedy coś takiego czytam, pozdrawiam autora ale to NIE JEST przepis kuchi łotewskiej, która jest prosta i nieskomplikowana, bo to jest kuchnia chłopska...

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.