Antony Worrall Thompson

60.kebab mashwi z jagnięciny


Przepis z programu Sobota w kuchni (odc.60)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia arabska

60.kebab mashwi z jagnięciny
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki dania mięsnego

700g dokładniej zmielonej jagnięciny

1 bardzo drobno posiekana cebula

2 łyżki stołowe drobno posiekanego majeranku lub oregano. Można zastąpić 1 łyżeczką dobrej jakości suszonych ziół

2 łyżki stołowe drobno posiekanej mięty

½ łyżeczki sproszkowanej chilii

szczypta zmielonego kardamonu

sól morska i świeżo zmielony, czarny pieprz



Składniki placków

500g pszennej mąki

½ łyżeczki cukru

1 łyżeczka drobnoziarnistej soli morskiej

2 łyżeczki suszonego oregano

2 łyżeczki płatków suszonej chili

250 ml letniej wody

1 łyżka stołowa oliwy

paczuszka suszonych drożdży



Składniki sosu

2 łyżki stołowe oliwy z pierwszego tłoczenia

5 łyżek stołowych jogurtu greckiego

2 łyżki stołowe pasty tahini (z ziaren sezamu)

1 łyżka stołowa soku z cytryny

1 rozgnieciony ząbek czosnku

2 łyżki stołowe posiekanej kolendry



Do podania

świeże liście mięty

1 mała, czerwona cebula, pokrojona w cienkie piórka i namoczona w soku z cytryny



Przygotowanie

Rozgrzać piekarnik do 220°C. Wrzucić do miski wszystkie składniki dania mięsnego. Doprawić hojnie solą i świeżo zmielonym, czarnym pieprzem. Wyrobić. Podzielić na 8 porcji, zrobić podłużne kiełbaski. Silnie rozgrzać patelnię żłobkowaną, smażyć mięso 4-5 minut, aż będzie gotowe. W tym czasie przygotować ciasto na placki i sos.



Wykonanie ciasta

Do miski wsypać mąkę, dodać cukier, sól i przyprawy, wymieszać. Pośrodku zrobić wgłębienie, wsypać suszone drożdże. Wlać dość letniej wody, aby dało się zagnieść ciasto. Dolać oliwę i wyrabiać przez 8 minut. Podzielić na 4 kulki i każdą rozwałkować na płaski placek. Ułożyć je na ogrzanych, posmarowanych oliwą blachach. Wstawić do piekarnika i piec 3 minuty po obu stronach.



Przygotować sos

Wrzucić wszystkie składniki do robota kuchennego i zmiksować na gładką masę.



Podawać: na talerzach położyć upieczone placki. Na nich umieścić po dwie porcje mięsa, polać sosem i posypać cebulą namoczoną w cytrynie oraz liśćmi mięty.

powrót

Podobne przepisy

Indyk faszerowany owocami
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 3 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z indyka
Wieprzowina z papryczką piri-piri
Ainsley Harriot
Przepis z programu Ainsley rusza w plener (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia brazylijska
Jogurtowe curry z kurczakiem
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Polędwica po budapeszteńsku
Gosia  Molska
Przepis z programu Po-smak świata: Węgry (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia węgierska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.