59.smażony dorsz z chorizo

59.smażony dorsz z chorizo
Oceń przepis:
27 ocen Średnia ocena: 3.80
Seria kulinarna:
Sobota w kuchni (odc.59)
Trudność:
trudne
Rodzaj dania:
Dania z ryb
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska
Ilość osób:
2

Przygotowanie:

Składniki dania głównego
2 dzwonka dorsza po 150-200g ze skórą
100g pasty tapenada z czarnych oliwek
1 łyżka stołowa oliwy
2 liście laurowe
gałązka tymianku
125g kiełbasy chorizo, pokrojonej na kawałki
kilka listków bazylii
1 łyżka stołowa oliwy o smaku bazyliowym
4 szalotki

Składniki warzyw, na których podajemy dorsza
50g pokrojonej w plastry oberżyny
1 łyżka stołowa oliwy
2 małe dymki, zblanszowane i przekrojone na pół
garść czarnych oliwek bez pestek
sok z ½ cytryny
sól i pokruszony, biały pieprz
2 zblanszowane, młode fenkuły
16-20 pomidorków koktajlowych

Składniki sosu pomidorowego
250 ml soku pomidorowego
kilka liści bazylii
2 ząbki czosnku
szczypta cukru

Do podania:
gałązka trybuli

Przygotowanie
Rozgrzać piekarnik do 220°C. Odciąć skórę na dzwonkach nie do samego końca, tak, żeby można ją było unieść. Posmarować mięso pod skórą pastą. Ułożyć kilka liści bazylii, zakryć mięso skórą. Przekroić szalotki na pół. Rozgrzać dużą patelnię, którą można wstawiać do piekarnika, wlać oliwę. Położyć rybę skórą do dołu, dodać liście laurowe i tymianek. Smażyć 2 minuty. Przewrócić porcje ryby. Dołożyć pokrojoną kiełbasę i szalotki, wstawić do piekarnika na 3 minuty. Gdy z kiełbasek wytopi się tłuszcz, polać nim rybę i piec kolejne 2 minuty, aż będzie złocista i miękka.

Przygotować warzywa
Oberżyny ułożyć na blasze i piec w piekarniku 10-12 minut. Wyjąć i odstawić. Pokroić fenkuły i dymki. Rozgrzać silnie patelnię i wlać oliwę. Wrzucić fenkuły i dymki, smażyć przez kilka minut. Dodać oliwki, oberżyny, pomidory, wlać sok z cytryny i smażyć przez 2 minuty. Doprawić solą i białym pieprzem.

Przygotować sos
Wlać sok do rondla i odparować, gotując na małym ogniu, aż nabierze odpowiedniej konsystencji. Zdjąć z ognia. Dosłodzić do smaku. Wrzucić liście bazylii i czosnek. Zostawić na chwilę, aby nadały sosowi aromat.
Podawać gotowe danie. Na talerz ułożyć porcję warzyw. Na nich umieścić rybę, przybrać trybulą, podawać z sosem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA