Antony Worrall Thompson

58.piersi bażanta z kalafiorem purÉe i pieczonym czosnkiem


Przepis z programu Sobota w kuchni (odc.58)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

58.piersi bażanta z kalafiorem purÉe i pieczonym czosnkiem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki sosu

55 ml oliwy

1 kg skrzydełek kurczaka

2 obrane i drobno posiekane szalotki

2 liście laurowe

75 ml madery

75 ml białego wina

1,5 l wywaru drobiowego



Składniki purée z kalafiora

1 kalafior podzielony na różyczki

55 g masła

2 obrane i drobno posiekane szalotki

4 łyżki stołowe tłustej śmietany



Składniki dania głównego

1 główka czosnku przekrojona na pół

oliwa do skropienia

4 piersi bażanta



Przybranie

gałązki świeżego tymianku



Przygotowanie

Rozgrzać piekarnik do 180°C.



Przygotować sos

W dużym rondlu rozgrzać oliwę. Wrzucić skrzydełka kurczaka i smażyć na silnym ogniu, aż będą brązowe. Odlać nadmiar tłuszczu, wrzucić szalotki i liście laurowe, smażyć 2 minuty. Wlać maderę i białe wino, doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć płomień, gotować na małym ogniu, aż odparuje połowa płynu. Wlać wywar, doprowadzić do wrzenia, gotować na małym ogniu godzinę, szumując regularnie. Odcedzić do czystego rondla, postawić na ogniu, doprowadzić do wrzenia i odszumować.



Przygotować purée z kalafiora

Podzielić kalafior na małe różyczki. W dużym rondlu na średnim ogniu roztopić masło. Wrzucić szalotki i kalafior, smażyć, aż zmiękną, ale nie będą brązowe. Przełożyć do miksera. Zmiksować, dolewając stopniowo śmietanę, aż powstanie gładka masa. Przełożyć do rondelka i trzymać w ciepłym miejscu.

W tym czasie ułożyć przekrojoną główkę czosnku rozcięciem w dół na patelni teflonowej, którą można wstawiać do piekarnika. Polać oliwą i trzymać na średnim ogniu, aż czosnek zacznie brązowieć. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec 8-10 minut. W tym czasie rozgrzać patelnię, którą można wstawiać do piekarnika. Położyć piersi bażanta i smażyć 1 minutę lub aż będą złocisto brązowe. Przełożyć piersi na drugą stronę, wstawić patelnię do piekarnika. Piec 5-6 minut lub aż będą upieczone. Wyjąć z piekarnika i zostawić na 3-4 minut. Przed podaniem pokroić piersi bażanta i ułożyć na talerzach. Przybrać gałązką tymianku, podawać z sosem, purée z kalafiora i pieczonym czosnkiem.

powrót

Podobne przepisy

Filet z kurczaka z figami, orzechami w kąpieli balsamicznej z miodem
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Polędwiczki jagnięce po marokańsku
Kim McCosker
Przepis z programu 4 składniki (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Wołowina z orzechami nerkowca i chili w słodkim sosie sojowym
Przepis z programu Nancy Lam Orzechowe noce (odc.4)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia indonezyjska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.