Antony Worrall Thompson

58.jagnięcina w sosie pomidorowym z pieczoną oberżyną


Przepis z programu Sobota w kuchni (odc.58)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia turecka

58.jagnięcina w sosie pomidorowym z pieczoną oberżyną
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

3 średnie oberżyny

3 cytryny

2 łyżki stołowe oliwy

3 duże

obrane i pokrojone cebule

400g pokrojonej w kostkę jagnięciny

sól i świeżo zmielony

czarny pieprz

400g posiekanych pomidorów z puszki

½ łyżeczki zmielonego kminu rzymskiego

½ łyżeczki słodkiej

węgierskiej papryki

400 ml wywaru jagnięcego

drobno posiekany

mały pęczek natki

15g masła

1 łyżka stołowa mąki kukurydzianej

300 ml mleka

50g startego sera kaszkawał (z tureckiego sklepu) lub gruyere

można też wykorzystać cheddar

 

 

Przygotowanie:


Oberżyny wbić na widelce z długą rączką. Opiekać, trzymając nad płomieniem gazu i obracając, aż skórka będzie czarna, a miąższ miękki. Włożyć oberżyny do miski, przykryć folią spożywczą i poczekać, aż puszczą sok. To ułatwi obieranie. Miskę do połowy napełnić wodą. Przekroić cytryny, wycisnąć sok do wody. Zachować wyciśnięte cytryny. Gdy oberżyny wystygną, zdjąć czarną skórkę i wyrzucić. Letnie warzywa włożyć do wody z sokiem cytrynowym. Dodać wyciśnięte połówki cytryny. Pozostawić na 30 minut. Miąższ powinien nabrać kremowo-białej barwy. Wycisnąć oberżyny i wylać wodę. Posiekać miąższ i odstawić.
W tym czasie rozgrzać oliwę w dużym, teflonowym rondlu. Wrzucić cebulę. Smażyć 3-5 minut, aż będzie złocista. Dodać jagnięcinę, doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym, czarnym piep

powrót

Podobne przepisy

Pieczony udziec jagnięcy
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Kaczka w pomarańczach
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Potrawy na Boże Narodzenie, Dania z kaczki
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Paupiettes z indyka z maronami i brukselką
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 26)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Cevapcici z sałatką szopską
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Szybki pieczony kurczak z frytkami
Donna Hay
Przepis z programu Donna Hay - szybkie, świeże, proste (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.