Antony Worrall Thompson

54.pieczony pudding ryżowy z jabłkami


Przepis z programu Sobota w kuchni (odc.54)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

54.pieczony pudding ryżowy z jabłkami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Na puding ryżowy

50 g masła

75 g cukru

125 g ryżu okrągłoziarnistego

150 ml gęstej śmietany

2 laski wanilii, przecięte wzdłuż (z pestkami)

szczypta soli



Na masę jabłkową

75 g masła

100 g ciemnego cukru demerara

4 jabłka bramley, obrane i pokrojone w kostkę

¼ łyżeczki mielonego imbiru

¼ łyżeczki mielonego cynamonu

¼ łyżeczki gałki muszkatołowej

150 ml śmietany kremówki



Przygotowanie

Rozgrzać piekarnik do temperatury 140 st. C. Patelnię lub rondel na puding postawić na średnim ogniu, dodać masło i cukier. Smażyć, mieszając. Kiedy karmel zaczyna brązowieć, dodać ryż i smażyć, aż ziarna napęcznieją. Wlać mleko, śmietanę, dodać wanilię, szczyptę soli i zagotować. Dobrze wymieszać. Przełożyć do żaroodpornego naczynia i wstawić do piekarnika na 2 – 2,5 godz. Patelnię lub rondel na jabłka postawić na średnim ogniu, włożyć masło i ciemny cukier. Dodać jabłka i wymieszać. Dodać imbir, cynamon i gałkę, dusić jabłka, aż zrobią się miękkie, ale nie rozpadną się całkowicie. Ostudzić. Ubić śmietanę, delikatnie wymieszać z jabłkami. Wykładać na talerze porcje upieczonego ryżu, na wierzch dodając uduszone jabłka.

powrót

Podobne przepisy

Shrikhand z truskawkami
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach znowu w trasie (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Pudding z chleba z masłem i marmoladą
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska
Galaretka jabłkowa z pieprzem
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 49)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Lody truskawkowe
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia koszerna
Gruszki w verjuice
Annabel  Langbein
Przepis z programu Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.