Antony Worrall Thompson

54.gulasz z muli, wędzonego łupacza i łososia


Przepis z programu Sobota w kuchni (odc.54)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza

54.gulasz z muli, wędzonego łupacza i łososia
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki

1 l rosołu drobiowego

2 kg muli (oczyszczonych)

szczypta szafranu

¼ łyżeczki przyprawy curry

500 ml gęstej śmietany

25 dag wędzonego łupacza, pokrojonego w półtoracentymetrową kostkę

20 dag łososia, pokrojonego w półtoracentymetrową kostkę

4 marchewki, pokrojone w centymetrową kostkę i zblanszowane

2 ziemniaki, pokrojone w centymetrową kostkę i zblanszowane

1 por, pokrojony w centymetrową kostkę

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

sól i świeżo zmielony czarny pieprz



Do podania:

4 kromki wiejskiego chleba, lekko zrumienione na blaszce



Przygotowanie

Zagotować rosół, dodać małże i gotować przez 3-4 minuty, aż małże się otworzą. Wyrzucić te, które pozostały zamknięte. Przecedzić rosół. Rozłożyć małże na pół, wyjąć z nich mięso. Garnek z rosołem postawić na wolnym ogniu, doprowadzić do wrzenia. Dodać szafran, curry, śmietanę i znów doprowadzić do wrzenia. Dodać rybę, marchewki, ziemniaki, pora i gotować na wolnym ogniu przez 2-3 minuty, aż składniki zmiękną. Dodać natkę, ugotowane małże i wymieszać. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Podawać z przypieczonym chlebem.

powrót

Podobne przepisy

(odc.01) sałatka z owoców morza
Sophie Grigson
Przepis z programu Słoneczne smaki Sophie (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Pikantna sałatka z kalmarów
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.11)
trudność: trudne
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia grecka
Krewetki z czosnkiem i bazylią
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia francuska
Krokiety z ogonkiem
Gosia  Molska
Przepis z programu Babeczki wielkanocne (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Owoce morza

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.