Antony Worrall Thompson

52.zapiekanka z peklowanej wołowiny podawana z jajkami w koszulkach i chlebem kukurydzianym


Przepis z programu Sobota w kuchni (odc.52)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zapiekanki

52.zapiekanka z peklowanej wołowiny podawana z jajkami w koszulkach i chlebem kukurydzianym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Składniki zapiekanki

4 ziemniaki pokrojone w kostkę

3 łyżki stołowe oliwy

1 drobno posiekana cebula

1 rozgnieciony ząbek czosnku

340g peklowanej wołowiny z puszki

sól i świeżo zmielony, czarny pieprz do smaku

1 łyżka stołowa octu

2 ekologiczne jaja (na osobę)

ketchup do podania



Przygotowanie

Ziemniaki wrzucić do rondla, zalać wodą, doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu, aż będą miękkie. Odcedzić i dostawić na bok. Rozgrzać silnie patelnię, wlać 1 łyżkę stołową oliwy, wrzucić cebule i czosnek, smażyć 2-3 minut. Dorzucić ziemniaki, smażyć przez minutę. Pokruszyć mięso i dodać. Wymieszać. Przełożyć masę do płaskiego naczynia żaroodpornego. Włożyć do piekarnika lub pod grill i piec, aż powstanie chrupiący wierzch. W rondlu zagotować wodę, wlać ocet i wymieszać. Wbić jajo na łyżkę wazową. Wlać do wody i gotować na małym ogniu 2 minuty, aż się zetnie. Wyjąć z wody i odcedzić. Wyjąć zapiekankę spod grilla i położyć na wierzchu jajo. Wycisnąć ketchup i podawać z gorącym, posmarowanym masłem chlebem kukurydzianym.

powrót

Podobne przepisy

Zapiekanka z suszonego dorsza
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Ziemniaki à la boulangère
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Zapiekanka z bakłażana
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

#ktosiek

26.10.2011 14:42


leicester uk

CYTUJ

dzis robiłem super dobra rzecz polecam

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.