Antony Worrall Thompson

52.smażona wątróbka z chrupką szynką i pomarańczową cebulą


Przepis z programu Sobota w kuchni (odc.52)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

52.smażona wątróbka z chrupką szynką i pomarańczową cebulą
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

3 łyżki stołowe oliwy

3 cebule pokrojone w talarki

2 łyżeczki brązowego cukru demerara

300 ml czerwonego wina

1-2 łyżki stołowe dżemu pomarańczowego

sól i świeżo zmielony

czarny pieprz

4 plastry szynki parmeńskiej

serrano lub bayonne

4 grube plastry wątróbki cielęcej o wadze 175g

 

 

Przygotowanie:


Na dużej patelni lub w woku rozgrzać łyżkę stołową oliwy. Wrzucić cebulę i smażyć na silnym ogniu, aż będzie miękka i nabierze złocistej barwy. Dodać cukier i smażyć przez 2 minuty. Wlać wino i smażyć, aż połowa płynu odparuje. Dodać dżem, wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Na drugiej patelni rozgrzać resztę oliwy. Na średnim ogn

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.