Antony Worrall Thompson

51.sałatka z cykorii i wędzonego kurczaka


Przepis z programu Sobota w kuchni (odc.51)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Sałatki, sałaty i surówki

51.sałatka z cykorii i wędzonego kurczaka
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 piersi kurczaka bez skóry i kości

1 łyżeczka oleju sezamowego

 

 

Przygotowanie:


Mięso natrzeć olejem sezamowym i włożyć do bambusowego koszyczka, który zmieści się w woku.
Wyciąć koło z folii aluminiowej o średnicy 20 cm. Nieco je zmiąć, tworząc okrągły pojemnik o średnicy 12 cm. Położyć na dnie woka. Wymieszać składniki do wędzenia i wsypać garść na folię. Resztę mieszanki należy przechowywać z słoiku. Postawić wok na silnym ogniu i gdy mieszanka zacznie się dymić, pozostawić nad nią koszyczek z mięsem. Przykryć szczelnie pokrywką i wędzić 12-15 minut.
Uwaga: mieszanka wytwarza mnóstwo dymu. Należy otworzyć okno w kuchni i starannie ją wietrzyć.
Zdjąć wok z ognia, ale nie podnosić pokrywki. Poczekać, aż wok wystygnie, a dym się rozproszy.

powrót

Podobne przepisy

Sałatka z rukwi wodnej
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Sałatka nicejska z fenkułem
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Sałatka z zielonej papai
Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Sałatka z wietnamskim dressingiem nuoc nam
Gary  Mehigan
Przepis z programu Męski weekend (odc.13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Mizeria
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.