Antony Worrall Thompson

51.bożonarodzeniowy keks mary berry


Przepis z programu Sobota w kuchni (odc.51)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

51.bożonarodzeniowy keks mary berry
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

300g suszonych

posiekanych moreli

225g ciemnych rodzynek

225g rodzynków sułtańskich

225g korynteks

90 ml brandy

225g masła o temperaturze pokojowej

225g jasnego

brązowego cukru muscovado

225g mąki

4 duże jaja

350g przepołowionych

opłukanych i odsączonych wiśni z syropu

skórka z 2 pomarańczy

 

 

Przygotowanie:


W misce przez noc namoczyć posiekane morele i wszystkie rodzaje rodzynków w brandy. Należy je zostawić w kuchni, rano owoce wchłoną cały alkohol. Tortownicę o średnicy 20 cm wysmarować tłuszczem, wyłożyć podwójną warstwą pergaminu. Rozgrzać piekarnik do 140°C. W bardzo dużej misce utrzeć cukier z masłem na puszystą masę. Dodać pozostałe składniki, łącznie z

powrót

Podobne przepisy

Ciasto a la pleśniak
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 3 (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Rogaliki rugelah z białego sera z orzechowym farszem
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Biały ser (odc. 26)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Pierniki
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Tartaletki z kremem budyniowym
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.