Antony Worrall Thompson

50.zapiekanka z selera


Przepis z programu Sobota w kuchni (odc.50)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki

50.zapiekanka z selera
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

50g masła plus do posmarowania

2 drobno posiekane cebule

1 seler pokrojony w 0,5cm plastry

500g ziemniaków

pokrojonych w 0,5cm plastry

600 ml gorącego wywaru drobiowego (wegetarianie powinni go zastąpić wywarem warzywnym)

sól i świeżo zmielony

czarny pieprz

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać piekarnik do 200°C. Silnie rozgrzać patelnię, dodać połowę masła i cebulę. Smażyć 3-4 minut, aż zmięknie. Na spodzie żaroodpornego naczynia posmarowanego masłem ułożyć warstwę plastrów selera. Nałożyć warstwę usmażonej cebuli, potem ziemniaków i znów cebuli. Każdą warstwę należy doprawiać solą i pieprzem. Powtar

powrót

Podobne przepisy

Babka ziemniaczana z sosem kaparowym
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 6 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki, Babki i babeczki
kuchnia świata: Kuchnia polska
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki
Kalafiorowe gratin
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Tęczowa zapiekanka
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia koszerna
Ryż zapiekany z jabłkami z sosem waniliowym
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki
Ziemniaczane gratin
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.26)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.