Antony Worrall Thompson

49.chlebek naan


Przepis z programu Sobota w kuchni (odc.49)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

49.chlebek naan
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 łyżeczka suszonych drożdży

1 łyżeczka cukru

ciepła woda

200 g mąki

½ łyżeczki nasion czarnuszki

¼ łyżeczki soli

½ łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżka oleju roślinnego

2 łyżki jogurtu naturalnego

2 łyżki mleka

mąka

tłuszcz do smarowania blachy

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać piekarnik do temperatury 140°C. W małej miseczce zmieszać drożdże, cukier i łyżkę ciepłej wody. Odstawić na 5 minut. W dużej misce zmieszać mąkę, czarnuszkę, sól i proszek do pieczenia. Dodać olej, jogurt i mleko i wymieszać. Wmieszać rozrobione drożdże. Wyrobić ciasto i ugniatać pięścią przez 10 minut. Potem przełożyć do miski, przykryć folią i odstawić w ciepłe miejsce na 10 – 15 minut. Podzielić ciasto na 4 części i uformować w kulki. Wałkować każdą porcję na oprószonym mąką blacie w owalny kształt o grubości ok. 0,5 cm. Położyć na natłuszczonej blasze i wstawić do piekarnika na 10 – 15 minut. Gdy chlebki się lekko nadmuchają i zaczynają rumienić, są gotowe. Wyjąć z piekarnika i podawać jeszcze ciepłe.

powrót

Podobne przepisy

Ciabatta bez wyrabiania
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Chrupkie chlebki żytnie
Dave  Myers
Przepis z programu Kudłacze na motorach - wokół Bałtyku (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
Maneesh
Przepis z programu Chleby Paula Hollywooda (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia arabska
Bułki serowe
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
Chleb na zakwasie
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Chlebek kukurydziany z serem i dymką
Emeril Lagasse
Przepis z programu Esencja smaku Emerila (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej, Kuchnia kreolska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.