Antony Worrall Thompson

49.chlebek chapatti


Przepis z programu Sobota w kuchni (odc.49)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

49.chlebek chapatti
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

450 g mąki razowej

250 ml wody

 

 

Przygotowanie:


Odłożyć 200 g mąki do podsypywania w trakcie wałkowania. 250 g mąki wsypać do miski. Odmierzyć wodę i wlać do dzbanka. Wlewać po trochu wodę do mąki i zagniatać, aż powstanie miękkie, elastyczne ciasto. Wyrabiać ok. 10 minut. Podzielić ciasto na 8 porcji, uformować w kulki i nieco rozpłaszczyć. Wałkować każdą porcję na oprószonym mąką blacie w krążki o średnicy ok. 15 cm, w razie potrzeby podsypując mąką. Rozgrzać patelnię i kłaść na niej placki. Piec 20 – 30 sekund, odwracać i piec jeszcze 10 – 15 sekund. Kłaść placki na otwartym płomieniu i krótko opiekać z obu stron aż się nadmuchają.

powrót

Podobne przepisy

Chleb ze słonecznikiem
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia polska
Chleb na zakwasie
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia polska
Chleb na zakwasie
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Wieniec z ciasta na focaccię z farszem
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Bakaliowe bułeczki
Marieta  Marecka
Przepis z programu Mała Improwizacja (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
Focaccia z chilli i czosnkiem
Gary  Mehigan
Przepis z programu Męski weekend (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.