Antony Worrall Thompson

48.zupa-krem z kalafiora


Przepis z programu Sobota w kuchni (odc.48)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia francuska

48.zupa-krem z kalafiora
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 średni kalafior

50 g masła

2 średnie cebule

1,5 l bulionu warzywnego

50 g mielonych migdałów

½ łyżeczki startej gałki muszkatołowej

100 ml śmietany 36%

posiekana natka pietruszki

prażone płatki migdałów

 

 

Przygotowanie:


Podzielić kalafior na małe różyczki, zachowując drobne, zielone liście. Cebule obrać i posiekać.
W dużym garnku stopić masło i smażyć cebulę ok. 10 minut aż się zrumieni. Dorzucić kalafior, wymieszać i smażyć chwilę. Wlać bulion i doprowadzić do wrzenia. Gotować na małym gazie 3 – 4 minuty, dodać migdały, wymieszać i gotować pod przykryciem 15 – 20 minut na małym gazie.
Dodać natkę, śmietanę, sól, pieprz i gałkę muszkatołową i zmiksować ręcznym blenderem. Doprawić do smaku solą i pieprzem, rozlać do miseczek, posypać płatkami migdałowymi i podawać.

powrót

Podobne przepisy

Zupa rybna z wężogłowa z tamaryndą
Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Krem z selera naciowego z serem camembert
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy 3 (odc.6)
trudność: trudne
rodzaj dania: Zupy
Chłodnik z melona
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 5 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia bałkańska
Grochówkokapuśniak
Jola Słoma
Przepis z programu Zimowe ATELIER SMAKU (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy
Zuppa di pomodoro
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.