Antony Worrall Thompson

48.kurczak z warzywami w miodowej glazurze


Przepis z programu Sobota w kuchni (odc.48)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska

48.kurczak z warzywami w miodowej glazurze
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 1
średnia głosów: 5.0

Składniki:

 

1 kurczak

sól i pieprz

2 łyżki oliwy

4 marchewki

4 średnie ziemniaki

1 mały seler

12 małych cebulek

3 ząbki czosnku

gałązka świeżego tymianku

150 ml bulionu z kurczaka

2 łyżki płynnego miodu

120 g niesolonego masła

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

 

 

Przygotowanie:


Podzielić kurczaka na 8 części: przekroić wzdłuż przez chrząstkę mostka, usunąć kręgosłup, krojąc z obu jego stron. Odkroić nadmiar skóry. Odkroić w stawie końce łapek i skrzydełka. Odkroić nogi i podzielić je w stawie każdą na 2 części. Odkroić z brzegu piersi drobne żebra i ukośnie przekroić każdą pierś na pół. Z odkrojonych części można ugotować bulion. Marchewki obrać i przekroić na pół wzdłuż i w poprzek. Ziemniaki i seler obrać i pokroić w kostkę 1,5 cm. Cebule obrać. Czosnek obrać i lekko zgnieść. W dużym garnku rozgrzać oliwę i włożyć kurczaka skórą do dołu. Posypać solą i pieprzem. Smażyć 6 – 8 minut, odwracając mięso, aż się zrumieni. Przełożyć mięso na miskę i odstawić.
Wrzucić warzywa do garnka po kurczaku i mieszając smażyć kilka minut. Dorzucić tymianek i czosnek, włożyć z powrotem kurczaka do garnka, wsuwając pomiędzy warzywa. Posypać solą i pieprzem. Wrzucić na wierzch masło pokrojone w kostkę i poczekać aż się stopi. Wlać tyle bulionu, by przykrył dno na 1 cm. Skropić miodem. Na wierzch położyć kawałek zwilżonego wodą pergaminu i gotować na średnim ogniu ok. 30 – 40 minut, od czasu do czasu potrząsając garnkiem, ew. podlać bulionem jeśli zbyt szybko wyparuje. Pod koniec bulion powinien niemal całkowicie wyparować. Nałożyć na talerze porcje kurczaka i warzyw, posypać natką pietruszki i podawać.

powrót

Podobne przepisy

Kurczak pieczony z chorizo
Donna Hay
Przepis z programu Donna Hay - szybkie, świeże, proste (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Burrito
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Wieprzowina w mleku
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 24)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.