Antony Worrall Thompson

47.jagnięcina z sosem romesco


Przepis z programu Sobota w kuchni (odc.47)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska

47.jagnięcina z sosem romesco
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Jagnięcina

udziec jagnięcy z wykrojoną kością (1,8 kg)

3 łyżki oliwy

sól i pieprz



Sos romesco

4 czerwone papryki

4 łyżki migdałów bez skórki

1 łyżka octu z czerwonego wina

2 łyżki oliwy extra vergine

sól i pieprz



Paella

1 łyżka oliwy

1 cebula

425 g ryżu o krótkich, okrągłych ziarnach (np: arborio)

125 ml białego wina

1,4 l bulionu z kurczaka

szczypta szafranu

sól

cząstki cytryny, posiekana natka pietruszki



Przygotowanie jagnięciny

Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C. Posmarować mięso oliwą, oprószyć solą i pieprzem. Rozgrzać na gazie blachę, która pomieści mięso. Włożyć mięso skórą do dołu i smażyć 5 minut na dużym ogniu, odwrócić i smażyć jeszcze 2 minuty. Wstawić jagnięcinę do piekarnika i piec 15 minut. Wyjąć mięso z pieca, przykryć luźno folią aluminiową i odstawić na 10 minut.



Sos romesco

Uprażyć migdały na suchej patelni (można pominąć). Paprykę upiec (położyć na blasze, wstawić do piekarnika pod gorący grill na ok. 20 minut, obrócić w połowie czasu pieczenia, wyjąć z pieca, przełożyć do miski i szczelnie przykryć). Gdy nieco przestygnie, obrać ze skóry, oczyścić z ogonków i nasion, wrzucić do malaksera. Dodać resztę składników sosu i zmiksować na niezbyt gładkie puree. Doprawić do smaku.



Paella

Cebulę obrać i posiekać. Rozgrzać na patelni oliwę, wrzucić cebulę i posolić, smażyć na małym ogniu przez 5 minut aż się zeszkli, dodać ryż i wymieszać, żeby obtoczył się w oliwie. Smażyć 1 minutę, dodać wino i mieszając smażyć kolejną minutę. Wlać bulion i dodać szafran, zamieszać i gotować ok. 20 minut, aż ryż będzie miękki, mieszając tylko z początku. Pokroić mięso w plasterki. Nałożyć na talerze porcje paelli, położyć na nich plastry jagnięciny, na wierzch dodać porcję sosu romesco. Dodać cząstki cytryny, posypać natką i podawać.



© Bill Granger

powrót

Podobne przepisy

Kurczak Marengo
Jan i Jakub   Kuroniowie
Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Kapusta faszerowana
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Tatar
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.