Antony Worrall Thompson

46.kurczak pieczony z zielonym chilli i cebulą


Przepis z programu Sobota w kuchni (odc.46)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

46.kurczak pieczony z zielonym chilli i cebulą
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Sos

2 łyżki koncentratu pomidorowego

1 łyżka musztardy Dijon

1 łyżeczka mielonego kminu

1 łyżeczka przyprawy garam masala

½ łyżeczki soli

¼ łyżeczki sproszkowanego chilli

1 łyżka wody

250 ml śmietany 18%

1 łyżka soku z cytryny



Curry

4 piersi z kurczaka bez skóry (ok. 560 g)

sól i pieprz

4 łyżki oleju roślinnego

kawałek kory cynamonowej (ok. 5 cm)

6 ziaren kardamonu

6 goździków

140 g cebuli

kawałek świeżego imbiru (2,5 cm)

1 – 3 ostre zielone papryczki chilli

½ łyżeczki nasion gorczycy

1 ząbek czosnku

nać kolendry, ryż basmati



Przygotowanie

Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C.



Sos

Zmieszać w misce koncentrat pomidorowy i musztardę, dodać kmin, garam masalę, sól, chilli i wodę, wymieszać, dodać śmietanę, wymieszać, dodać sok z cytryny i dobrze wymieszać.



Curry

Cebulę obrać, przekroić na pół i pokroić na cienkie plasterki. Imbir obrać i pokroić w zapałkę. Chilli przekroić na pół, ew. oczyścić z nasion i pokroić w zapałkę. Czosnek posiekać. Oprószyć piersi kurczaka solą i pieprzem z obu stron. W głębokiej patelni dobrze rozgrzać 3 łyżki oleju. Wrzucić cynamon, rozgniecione nasiona kardamonu i goździki. Po 10 sekundach włożyć kurczaka, układając w jednej warstwie. Obsmażyć lekko z obu stron i ułożyć w płaskiej formie do zapiekania w jednej warstwie. Dołożyć przyprawy z patelni. Na tę samą patelnię wrzucić cebulę, imbir i zielone chilli i mieszając smażyć na złoty kolor. Wyjąć łyżką cedzakową i równomiernie rozłożyć na kurczaku.

Rozgrzać na tej samej patelni pozostałą łyżkę oleju i wrzucić gorczycę. Gdy po kilku sekundach nasiona zaczną strzelać, dodać czosnek i zamieszać. Gdy czosnek się zezłoci, wlać sos i zamieszać. Podgrzewać na małym ogniu, aż zacznie bulgotać i wylać na kurczaka i cebulę. Wstawić foremkę do piekarnika i piec 25 minut. Oberwać listki kolendry z łodyżek, posypać po wierzchu kurczaka i podawać z ugotowanym ryżem basmati.



© Madhur Jaffrey

powrót

Podobne przepisy

(odc.12)eskalopki wieprzowe z sosem pieczarkowym
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Jagnięcina z tapenadą i pieczonymi bakłażanami
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni Święta (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Tournedos a la Rossini
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Leczo z klopsikami
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Zapiekane naleśniki z kurczakiem
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Frykas wieprzowy
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.