Antony Worrall Thompson

45.jambalaya


Przepis z programu Sobota w kuchni (odc.45)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia kreolska

45.jambalaya
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

8 łyżek oliwy

1 cebula

posiekana

3 kolorowe papryki

pokrojone w kostkę

2 łyżki zmiażdżonego czosnku

250 g chorizo

pokrojonej na kawałki

450 g kurczaka – piersi lub udka

pokrojonego na kawałki

2 papryki Scotch Bonnet albo ostre chilli

czerwona i zielona

posiekane

500 g długoziarnistego amerykańskiego ryżu typu parboiled

1 łyżeczka chilli w proszku

2 łyżki kurkumy

2 łyżki przyprawy kreolskiej: pieprzu kajeńskiego

papryki słodkiej i ostrej w proszku

cebuli w proszku

zmieszanych z solą i pieprzem

1 l bulionu z kurczaka lub wody

pokrojone mieszane warzywa: marchew

groszek

fasolka szparagowa

cukinia (mogą być mrożone)

450 g obranych dużych krewetek tygrysich lub słodkowodnych raków

sól

świeżo mielony pieprz

 

 

Przygotowanie:


W dużym rondlu rozgrzać oliwę i smażyć, dodając po kolei: cebulę, papryki, czosnek, chorizo, kurczaka i warzywa przez 10 min. Dodać chilli. Wsypać ryż, a następnie dodać przyprawy i dokładnie wymieszać składniki. Wlać bulion / wodę, zagotować i zmniejszyć ogień. Mieszać regularnie. Gdy ryż jest prawie ugotowany, ale jeszcze lekko twardawy, dodać mięso krewetek lub raków. Gotować jeszcze ok. 45 min, mieszając. Spróbować i doprawić do smaku.

powrót

Podobne przepisy

(odc.10)pieczeń cielęca
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Etiopska potrawka z wołowiną i orzeszkami ziemnymi
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Fajitas z el popo
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Wołowina po prowansalsku
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.