Antony Worrall Thompson

45.duszona jagnięcina z rozmarynem i sałatką warzywną

Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Sobota w kuchni (odc.45)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska

45.duszona jagnięcina z rozmarynem i sałatką warzywną
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki - jagniecina:

4 steki jagnięce po 100 g, pokrojone w kostkę o boku 2 cm

4 łyżki drobno posiekanych świeżych liści rozmarynu

4 łyżki drobno posiekanej świeżej mięty

3 łyżki białego octu winnego

3 łyżki miodu

sól, świeżo mielony pieprz

5 łyżek włoskiej oliwy

2 duże cebule, pokrojone w kostkę o boku ok. 2 cm

100 g pieczarek

3 łodygi selera naciowego, pokrojone na dwucentymetrowe kawałki

2 duże ziemniaki, obrane i pokrojone w grubą kostkę

200 ml wytrawnego czerwonego wina

250 ml wody



Składniki - sałatka warzywna:

3 cukinie, pokrojone na cienkie plasterki

2 marchewki, obrane i pokrojone na cienkie plasterki

2 pory, pokrojone na cienkie plasterki

5 łyżek włoskiej oliwy

6 łyżek prażonych orzeszków piniowych



Przygotowanie- jagniecina:

Włożyć do miski jagnięcinę, rozmaryn i miętę, wlać ocet winny i miód, oprószyć solą i pieprzem, wymieszać i marynować w lodówce pod przykryciem przez ok. 4 godzin. W dużym rondlu rozgrzać oliwę i smażyć cebulę, pieczarki, seler naciowy i ziemniaki przez ok. 5 min. Dodać marynowaną jagnięcinę wraz z marynatą, wymieszać i obsmażać jeszcze przez 2 min. Wlać wino i wodę, doprowadzić do wrzenia i odparowywać przez 3 min. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dusić pod przykryciem przez półtorej godziny na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu.



Przygotowanie - sałatka warzywna:

Rozgrzać w rondlu oliwę i obsmażać cukinie, marchew i pory przez 2 – 3 min. Dodać piniole i doprawić do smaku solą i pieprzem.



© Gino D’Acampo

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.