Antony Worrall Thompson

44.schab faszerowany z bazylią i piniolami na warzywnej ratatui


Przepis z programu Sobota w kuchni (odc. 44)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

44.schab faszerowany z bazylią i piniolami na warzywnej ratatui
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki - mięso:

1 kg schabu bez kości

2 ząbki czosnku, zmiażdżone

1 łyżeczka cukru

sól, świeżo mielony pieprz

1 łyżeczka posiekanej bazylii

200 g mielonego mięsa wieprzowego

2 łyżki prażonych orzeszków piniowych

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

2 łyżki posiekanej bazylii

1 łyżeczka posiekanego czosnku

sól, świeżo mielony pieprz

1 łyżka oleju roślinnego

2 łyżki masła



Składniki - ratatuia:

120 ml oliwy

1 średnia cebula, drobno posiekana

sól

1/2 czerwonej papryki, po krojonej w drobną kostkę

1/2 żółtej papryki, pokrojonej w drobną kostkę

6 podłużnych pomidorów, bez skórki

2 ząbki czosnku, drobno posiekane

gałązka świeżego tymianku lub ½ łyżeczki suszonego

2 średnie cukinie, pokrojone w kostkę o boku 1 cm

1 średni bakłażan, pokrojony w kostkę o boku 1 cm

sól



Przygotowanie - mięso:

Położyć schab prostopadle do krawędzi blatu, ścięgnem (srebrzysta powłoka) do dołu. Dużym nożem naciąć mięso, tworząc 2-centymetrowy płat i nie dochodząc do bocznej, dłuższej krawędzi schabu. Odwinąć nacięty płat i przekroić pozostałą część mięsa, znów nie dochodząc do krawędzi. Rozłożyć rozcięty schab na płasko i natrzeć czosnkiem. Doprawić cukrem, solą i pieprzem. Posypać powierzchnię mięsa posiekaną bazylią, zwinąć i włożyć na noc do lodówki. Następnego dnia rozgrzać piekarnik do 220ºC. Wymieszać mielone mięso z orzeszkami piniowymi, ziołami i czosnkiem. Wyjąć schab z lodówki i zetrzeć papierowym ręcznikiem bazylię z poprzedniego dnia. Rozprowadzić mielone mięso na powierzchni rozłożonego schabu, ciasno zwinąć i związać białym sznurkiem w odstępach 2,5 cm. Oprószyć mięso od wierzchu solą i pieprzem. Rozgrzać olej i masło w brytfance albo dużym metalowym rondlu, który można wstawić do piekarnika. Włożyć schab do naczynia i wstawić do piekarnika. Przez pierwsze 10 min pieczenia często obracać schab, żeby się równo zrumienił. Zmniejszyć temperaturę do 180ºC i piec jeszcze przez 45 min, odwracając mięso od czasu do czasu. Po wyjęciu z piekarnika okryć schab folią i odstawić do wystygnięcia. Przed podaniem pokroić na 12 plastrów równej grubości. Podawać z warzywną ratatują albo sałatą.



Przygotowanie - ratatuia:

Rozgrzać w rondlu 2 łyżki oliwy i zeszklić cebulę. Gdy będzie miękka, dodać papryki i podgrzewać je przez 5 min, aż zmiękną. W tym czasie przekroić pomidory na połówki, lekko wycisnąć z nich pestki oraz nadmiar wody i pokroić w niewielką kostkę. Dodać do rondla pomidory, czosnek oraz tymianek, przykryć i gotować na średnim ogniu. Na dużym ogniu rozgrzać na patelni 2 łyżki oliwy i podsmażyć cukinię, aż się lekko zrumieni. Odsączyć w durszlaku z nadmiaru płynu. Na tej samej patelni rozgrzać resztę oliwy i podsmażyć pokrojonego bakłażana. Odsączyć go na durszlaku, osolić i razem z cukinią dodać do rondla z resztą warzyw. Przykryć i gotować jeszcze przez 10 min.



© Paul Rankin

powrót

Podobne przepisy

Duszone przepiórki na łożu z grzybów
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 5)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Wołowina z sosem z grzybów i pomidorów
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Sztuka mięsa z warzywami
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Rosół z kaczki
Daria Ładocha
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 3 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zupy, Dobre dla dzieci
Karkówka z grilla
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z grilla
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.