Antony Worrall Thompson

44.nadziewany kabaczek


Przepis z programu Sobota w kuchni (odc.44)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia marokańska

44.nadziewany kabaczek
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 duży kabaczek

obrany

100 g kuskusu

sok z 1 cytryny

2 łyżki oliwy

1 czerwona cebula

pokrojona na cienkie plasterki

100 g kiełbasy chorizo

pokrojonej na małe kawałki

1 pieczona czerwona papryka

pokrojona w cienkie paski

2 dojrzałe pomidory

bez skórki i pestek

1 łyżka natki pietruszki

posiekanej

1 łyżka mięty

posiekanej

1 łyżka kolendry

posiekanej

sól

świeżo mielony pieprz

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać piekarnik do 200ºC.
Przekroić kabaczek wzdłuż na pół, pozbawić go pestek i położyć na blasze do pieczenia. W misce zalać kuskus sokiem cytrynowym i taką ilością wrzątku, żeby przykrył makaron. Przykryć miskę folią plastikową i odstawić na 5 minut do nasiąknięcia. W tym czasie rozgrzać patelnię, wlać oliwę i smażyć cebulę mieszając przez 3 – 4 min, aż zmięknie. Dodać chorizo i smażyć przez 2 min, aż kiełbasa będzie chrupiąca, a tłuszcz się wytopi. Wymieszać chorizo z kuskusem wraz z papryką, pomidorami i ziołami. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Nafaszerować mieszaniną połówki kabaczka i wstawić do piekarnika. Piec 20 min, aż kabaczek będzie miękkawy i gorący.

powrót

Podobne przepisy

Quiche z tofu z karczochami i szparagami
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU na parze (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Ratatouille
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Kopytka z kurkami
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.