Antony Worrall Thompson

43.wołowina smażona w pieprzu z pieczonymi warzywami i puree z fasoli


Przepis z programu Sobota w kuchni (odc.43)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

43.wołowina smażona w pieprzu z pieczonymi warzywami i puree z fasoli
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki – wołowina:

1 łyżka ziaren kolendry

1 łyżka ziaren czarnego pieprzu

4 łyżki posiekanej natki pietruszki o płaskich liściach

1 łyżka oliwy

4 plastry polędwicy wołowej po 115 g

sól, świeżo mielony pieprz



Składniki – puree z fasoli:

800 g fasoli półksiężycowatej

4 łyżeczki chrzanu

5 łyżek oliwy

skórka i sok z 1 limonki

3 łyżki ciepłej wody



Składniki – pieczone warzywa:

500 g małych ziemniaków w mundurkach

4 cienkie marchewki karotki

2 średnie pietruszki (korzeń)

1 por, przekrojony wzdłuż na ćwiartki i pokrojony w cienkie paseczki

2 świeże liście laurowe

2 łyżki oliwy

30 g masła

sól kamienna i świeżo mielony pieprz

100 g rukwi





Przygotowanie – pieczone warzywa

Rozgrzać piekarnik do 200ºC. Obgotować warzywa we wrzątku przez 10-12 min, odsączyć i ostudzić. Wymieszać w dużej misce warzywa z pokrojonym porem, podartymi na kawałki liśćmi laurowymi, oliwą i masłem. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Na blacie ułożyć na krzyż dwa arkusze papieru do pieczenia. Pośrodku ułożyć stertę z warzyw, zebrać wszystkie rogi papieru, delikatnie skręcić i związać sznurkiem. Włożyć na 20-25 min do piekarnika. Wyjąć i odłożyć, nie odwijając papieru.



Przygotowanie mięsa

Zmiażdżyć kolendrę i pieprz w moździerzu, dodać natkę pietruszki oraz oliwę i utrzeć (można to zrobić w blenderze). Rozgrzać patelnię grillową. Natrzeć plastry polędwicy przygotowaną ziołową pastą i smażyć na suchej patelni przez 1-2 min z każdej strony. Przełożyć na talerz i odstawić na kilka minut.



Przygotowanie – puree z fasoli

Zmielić w malakserze fasolę, chrzan, oliwę, sok i skórkę z cytryny oraz ciepłą wodę, aż puree będzie gładkie. Dobrze doprawić. Pokrojone ukośnie plastry polędwicy podawać na garści rukwi z fasolowym puree i pieczonymi warzywami.



© Lesley Waters

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.