Antony Worrall Thompson

43.grillowane żeberka w słodkim sosie z chrupkimi ziemniaczanymi łódeczkami


Przepis z programu Sobota w kuchni (odc.43)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

43.grillowane żeberka w słodkim sosie z chrupkimi ziemniaczanymi łódeczkami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 1
średnia głosów: 5.0
Składniki – żeberka

300 ml keczupu

300 ml ciemnego sosu sojowego

125 g płynnego miodu

5 cm kłącza imbiru, obranego i startego

4 ząbki czosnku, zmiażdżone

5 łyżek sherry

1 łyżeczka anyżu gwiazdkowatego (ewentualnie)

1 łyżka sosu ketjap manis (tajski słodki sos sojowy)

1 łyżka świeżych listków rozmarynu, posiekanych

ok. 2 kg wieprzowych żeberek

woda

1 dymki, drobno posiekane



Składniki - ziemniaczane łódeczki

6 dużych ziemniaków

3 łyżki oliwy

75 g polenty

30 g parmezanu, drobno startego

2 łyżki listków świeżego rozmarynu, drobno posiekanego

sól, świeżo mielony pieprz



Przygotowanie – żeberka

W płaskim podłużnym naczyniu zmieszać keczup, sos sojowy, miód, imbir, czosnek, sherry, ketjap manis, rozmaryn i (ewentualnie) owoce anyżu gwiazdkowatego. Do marynaty włożyć żeberka, przykryć i wstawić do lodówki na 24 godziny. Przełożyć żeberka do brytfanki, zalać marynatą i wodą tak, żeby przykryć żeberka i doprowadzić do wrzenia i gotować ok. 1 godziny, aż mięso będzie miękkie. Rozgrzać górną grzałkę piekarnika. Wyjąć mięso z sosu i ułożyć na metalowej kratce pod grzałką. Sos z brytfanki przelać do rondla i zredukować, aż będzie gęsty i lepki. Piec żeberka pod grzałką po 8 min z każdej strony, od czasu do czasu smarując je sosem przy pomocy pędzla. Mięso można też piec na ogrodowym grillu.



Ziemniaczane łódeczki

Rozgrzać piekarnik do 200ºC. Ponakłuwać umyte ziemniaki widelcem i natrzeć odrobiną oliwy. Ułożyć ziemniaki na kratce w piekarniku i piec przez 40 - 45 min, aż będą się uginać przy naciśnięciu i odłożyć do ostygnięcia. Zimne ziemniaki pokroić wzdłuż na ćwiartki. Wykroić część miąższu, zostawiając warstwę ok. 5 cm. Posmarować ziemniaczane łódeczki oliwą. Wymieszać w misce polentę, parmezan, rozmaryn, sól i dużą szczyptę pieprzu. Włożyć ziemniaczane łódeczki do tej mieszaniny, następnie strzepnąć nadmiar i ułożyć na blasze do pieczenia skórą do dołu. Wstawić ziemniaki do piekarnika i piec przez 30 min. W połowie tego czasu przełożyć „skórki” na drugą stronę. Piec, aż będą złociste i chrupiące. Żeberka pokrojone na porcje z ziemniakami i gotowanymi kolbami kukurydzy.



© Antony Worrall Thompson

powrót

Podobne przepisy

Pasta z polędwiczkami i truflami
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Gołębie smażone w głębokim tłuszczu
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia marokańska
Stek teriyaki
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia japońska
Eskalopki cielęce z borowikami
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.