Antony Worrall Thompson

43.filet z dorady z miętą i kremowym puree z ziemniaków i czosnku


Przepis z programu Sobota w kuchni (odc.43)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

43.filet z dorady z miętą i kremowym puree z ziemniaków i czosnku
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki - dorada

4 filety z dorady bez łusek i ości

mały pęczek świeżej mięty

1 łyżka oliwy

1 łyżka sklarowanego masła

1 ząbek czosnku, zmiażdżony

sól, świeżo mielony pieprz

sok z 1 cytryny



Składniki - ziemniaki

1 kg sypkich mączystych ziemniaków, obranych

sól

5 ząbków czosnku, obranych

150 g masła

150 ml śmietany kremówki

świeżo starta gałka muszkatołowa

sól, świeżo mielony pieprz



Przygotowanie - dorada

Rozgrzać piekarnik do 180ºC. Naciąć skórę filetów w odstępach 2 cm, niezbyt głęboko i włożyć do każdego nacięcia po listku mięty. Rozgrzać patelnię i wlać oliwę i masło. Dodać ząbek czosnku, który może zbrązowieć, ale nie powinien się spalić. Oprószyć filety solą i pieprzem i smażyć na patelni, skórą w dół, ok. 3 min. Delikatnie odwrócić kawałki ryby i wstawić do piekarnika, żeby „doszły” (ok. 4 min).



Przygotowanie - ziemniaki

Pokroić ziemniaki na równe kawałki, zalać zimną wodą, posolić i doprowadzić do wrzenia. Gdy woda się zagotuje, dodać ząbki czosnku. Zmniejszyć ogień i gotować 20 min, aż ziemniaki będą miękkie. Odsączyć i osuszyć nad małym płomieniem. Dodać masło i śmietanę, podgrzewać, aż masło się stopi i starannie ugnieść i wymieszać wszystkie składniki. Doprawić solą, pieprzem i tartą gałką muszkatołową.

Nakładać porcje ziemniaków z filetem z dorady i polać odrobiną oliwy z miętą oraz oprószyć grubą morską solą.



© Martin Blunos

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.