Antony Worrall Thompson

41.łopatka jagnięca z ziemniakami na chrupko, kozim serem i szpinakiem


Przepis z programu Sobota w kuchni (odc.41)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

41.łopatka jagnięca z ziemniakami na chrupko, kozim serem i szpinakiem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki dania głównego:

1 łopatka jagnięca bez kości

4 łyżki stołowe oliwy

2 drobno posiekane gałązki rozmarynu

½ łyżeczki soli morskiej

1 mała puszka drobno posiekanych sardeli

sok i skórka starta z 1 cytryny

½ łyżeczki brązowego cukru demerara



Składniki ziemniaków:

500g młodych ziemniaków pokrojonych w ćwiartki

200g kaszy manny

1 łyżka stołowa sproszkowanej chilli

½ łyżki stołowej soli czosnkowej

½ łyżki stołowej kminu rzymskiego

½ łyżki stołowej suszonego oregano

świeżo zmielony, czarny pieprz



Składniki sałatki ze szpinaku:

2 torebki liści umytego i osuszonego, młodego szpinaku

1 pęczek drobno posiekanej mięty

300g pokruszonego koziego sera

1 łyżka stołowa octu z czerwonego wina





Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 170°C. Natrzeć mięso oliwą i ułożyć na blasze do pieczenia. Posypać posiekanym rozmarynem, solą, posiekanymi sardelami, startą skórką z cytryny, cukrem, skropić sokiem z cytryny. Wetrzeć składniki w mięso po obu stronach. Włożyć do piekarnika skórą do góry. Piec 1,5 godziny. W tym czasie przygotować ziemniaki. Blanszować je 5 minut w osolonym wrzątku. W misce wymieszać kaszę ze wszystkim składnikami. Gdy ziemniaki się ugotują, odcedzić i gorące wrzucić do panierki. Wymieszać, pozbyć się nadmiaru panierki, wrzucając ziemniaki na durszlak i potrząsając. Przełożyć na posmarowaną tłuszczem blachę i piec z jagnięciną przez 30 minut. Można je rozsypać wokół mięsa, jeśli blacha jest dostatecznie duża. W tym czasie przygotować sałatkę ze szpinaku. W dużej misce wymieszać szpinak, miętę i kawałki pokruszonego sera koziego.

Gdy mięso się upiecze, wyjąć z piekarnika i zostawić na kilka minut, zanim zostanie pokrojone na plastry. Wrzucić ziemniaki do szpinaku z serem. Wlać ocet z czerwonego wina i dokładnie wymieszać. Przełożyć na duży półmisek, położyć na wierzchu plastry mięsa. Polać sosem spod pieczenia i podawać.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.