Antony Worrall Thompson

40.tort szwarcwaldzki


Przepis z programu Sobota w kuchni (odc.40)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia niemiecka

40.tort szwarcwaldzki
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki ciasta czekoladowego

340g złocistego cukru

340g masła

6 jaj

240g przesianej mąki

2 łyżeczki proszku do pieczenia

100g kakao



Składniki masy

2 puszki wiśni w syropie

2 łyżki stołowe kirszu



Składniki polewy

600ml kremówki

200g dobrej jakości gorzkiej czekolady, połamanej na kawałki



Do przybrania

60g gorzkiej czekolady do starcia



Przygotowanie

Rozgrzać piekarnik do 190°C. Tortownicę o średnicy 20 cm posmarować cienko masłem, posypać mąką, strzepnąć nadmiar. Wyłożyć posmarowanym masłem pergaminem.



Zrobić ciasto

Do miski wrzucić masło, wsypać cukier, rozetrzeć na puszystą masę. Rozcierać dalej, wbijać po jednym jajku. Wsypywać na zmianę mąkę i kakao, dalej ucierając. Dodać proszek do pieczenia, wymieszać. Przełożyć masę do przygotowanej tortownicy, wygładzić wierzch, piec w rozgrzanym piekarniku 35-40 minut, aż ciasto będzie sprężyste. Można też wsunąć patyczek. Jeśli będzie czysty, ciasto jest upieczone. Wyjąć z piekarnika, zostawić w tortownicy na 5 minut, potem wyłożyć na metalową kratkę. Odcedzić wiśnie, zachować 200 ml syropu. Dodać kirsz i wymieszać.

Dużym, żłobkowanym nożem przekroić ciasto na trzy plastry. Ułożyć je obok siebie na desce, polać syropem z kirszem. Zostawić, aby nasiąkły.



Przygotować polewę

Rozgrzać 200 ml śmietany, aż będzie bardzo gorąca, wrzucić czekoladę połamaną na kawałki. Zdjąć z ognia i mieszać, aż czekolada się roztopi i powstanie gładka masa. Przelać do miski i schłodzić w lodówce, aby nieco zgęstniała. Ubić resztę śmietany na gęstą masę. Na jednym płacie ciasta rozsmarować połowę bitej śmietany, posypać połową wiśni. Lekko docisnąć. Położyć drugi płat, powtórzyć czynności. Przykryć trzecim płatem. Delikatnie docisnąć cały tort dłońmi. Wyjąć polewę z lodówki, wymieszać. Płaskim nożem rozsmarować na wierzchu i po bokach tortu, zaczynając od góry. Jeśli spłynie nieco polewy, nie będzie to miało znaczenia. Pozostawić w chłodnym miejscu, aby polewa zastygła. Kroić grube porcje i podawać.

powrót

Podobne przepisy

Domowe krakersy
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 26)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia francuska
Ciasteczka maślane cytrynowo-waniliowe
Marieta  Marecka
Przepis z programu Mała Improwizacja (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Włoskie ciasto z polenty i ricotty
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Czekoladowe ciasteczka
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Ciasteczka arachidowo-czekoladowe
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

#BILuVzvAgCK

04.02.2012 13:27


CYTUJ

c2mR87 , [url=http://jyhifcpbhgky.com/]jyhifcpbhgky[/url], http://fryrlfclkdyy.com/, http://cthrntlxjuoe.com/

#elBuvaODwWOYXAAqod

02.02.2012 12:56


CYTUJ

AyLH59 , [url=http://opkvxuoxojkg.com/]opkvxuoxojkg[/url], http://cbgubaralbso.com/, http://cjpcpwrkiiyk.com/

#DAbJSwkZkozO

31.01.2012 12:47


CYTUJ

mkw9qv <a href="http://hdgrffwronrd.com/">hdgrffwronrd</a>

#pivhvzkKFxcFcn

31.01.2012 07:51


CYTUJ

All of my questions stetled-thanks!

#juLDEMzSTtBYhaaVw

24.10.2011 15:05


CYTUJ

pQ55lY , [url=http://bxsrndzgufmw.com/]bxsrndzgufmw[/url], http://ucimzxmyjpuj.com/, http://micrqnctuybs.com/

#TKyHIGOQQmaAavmekQQ

23.10.2011 12:57


CYTUJ

OKydue <a href="http://sjujnowmxhjb.com/">sjujnowmxhjb</a>

#sFGPKLJFhOtSmeDHM

23.10.2011 05:05


CYTUJ

This “free shranig” of information seems too good to be true. Like communism.

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.