Antony Worrall Thompson

38.masour pulau


Przepis z programu Sobota w kuchni (odc.38)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

38.masour pulau
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 łyżeczka szafranu

600g ryżu basmati (waga przed ugotowaniem)

60g czerwonej soczewicy masuor lub puy

namoczonej zgodnie z instrukcją na opakowaniu lub zielonej soczewicy z puszki

150 ml oleju roślinnego

4 cebule pokrojone w piórka

4 laski cynamonu

6-8 całych strąków kardamonu

2 łyżeczki drobno startego

świeżego imbiru

1 łyżeczka rozgniecionego czosnku

2 posiekane

średnie pomidory

2 przepołowione

zielone chilli

1 łyżeczka garam masala

1 łyżeczka zmielonego kminu rzymskiego

1 łyżeczka suszonego

czerwonego chilli

450g zmielonej jagnięciny

1 łyżka stołowa jogurtu naturalnego

garść posiekanych liści kolendry

mały pęczek posiekanych liści mięty

 

 

Przygotowanie:


Namoczyć szafran w 200 ml gorącej wody. Zostawić, aż będzie potrzebny.
Opłukać ryż w letniej lub gorącej wodzie i pozostawić w niej, podczas szykowania pozostałych składników. Do rondla wlać 400 ml gorącej wody (dla dodania smaku można zastąpić wodę wywarem drobiowym.) Dosypać soczewicę. Postawić na małym ogniu i gotować 30-45 minut, aż będzie miękka. W razie potrzeby dolewać wodę w czasie gotowania. Jeżeli używacie soczewicy z puszki, pomińcie ten etap. W dużym rondku rozgrzać 2/3 oleju, aż będzie dymił. Wrzucić połowę cebuli i smażyć, aż będzie złocista i chrupka. Zdjąć łyżką cedzakową i odsączyć tłuszcz na papierowym ręczniku kuchennym. Odstawić na bok. Zostawić tłuszcz w rondlu, wrzucić cynamon i kardamon. Smażyć kilka sekund, dodać resztę cebuli i usmażyć na złocistobrązowy kolor. Dodać czosnek i imbir, smażyć kilka sekund. Dodać posiekane pomidory, zielone chilli, zmielony kmin rzymski, garam masalę i s

powrót

Podobne przepisy

Suszone morele faszerowane korzenną jagnięciną
Gosia  Molska
Przepis z programu Po-smak Turcji
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia turecka
Meat Pie z fasolką
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 6 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Kurczak w ziołach
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Confit z kaczki
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.28)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.