Antony Worrall Thompson

36.złocica z fenkułem i owocami morza


Przepis z programu Sobota w kuchni (odc.36)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

36.złocica z fenkułem i owocami morza
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Skladniki

1 złocica (ok. 350 g)

200 g masła

sól i pieprz

sok z 2 cytryn

1 bulwa fenkułu

1 szalotka

250 ml białego wina (np. Sauvignon Blanc)

200 g umytych i oczyszczonych małży

200 g umytych i oczyszczonych muli 50 ml Pernod

mały pęczek szczypiorku



Przygotowanie

Rozgrzać piekarnik do temperatury 250°C lub rozgrzać górny grill. Pokroić masło w kostkę 1 cm. Odciąć z fenkułu pierzaste końce i zachować. Przekroić fenkuł na pół i wyciąć głąb. Pokroić fenkuł na cienkie plasterki. Szalotkę obrać i drobno posiekać. Przyciąć płetwy i ogon złocicy. Naciąć 3 razy z ciemnej strony. Na dużej patelni rozgrzać 50 g masła. Gdy stanie się jasnobrązowe, włożyć rybę i smażyć na średnim ogniu 5 minut. Ułożyć na rybie 50 g masła, posypać solą i pieprzem i skropić sokiem z cytryny. Wstawić do piekarnika lub pod grill na 6 minut. Na głębokiej patelni stopić 50 g masła, wrzucić szalotki i fenkuł, zamieszać i smażyć na małym ogniu 3 – 4 minuty. Wrzucić małże i mule, wlać wino, zamieszać i gotować pod przykryciem 2 minuty, aż małże się otworzą. Łyżką cedzakową przełożyć owoce morza i fenkuł do miski. Wlać na patelnię sok z cytryny i Pernod i doprowadzić do wrzenia. Wrzucić resztę masła i zamieszać trzepaczką. Doprawić solą i pieprzem. Drobno posiekać szczypiorek i zachowane końce z fenkułu i dorzucić na patelnię. Zamieszać trzepaczką. Włożyć z powrotem owoce morza i fenkuł na patelnię, wlać Pernod i chwilę pogotować, żeby alkohol wyparował. Wyjąć rybę z piekarnika i przełożyć na półmisek. Ułożyć fenkułu i owoce morza dookoła ryby, polać po wierzchu sosem i podawać.



© MIKE ROBINSON

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.