36.złocica z fenkułem i owocami morza

36.złocica z fenkułem i owocami morza
Oceń przepis:
19 ocen Średnia ocena: 3.90
Seria kulinarna:
Sobota w kuchni (odc.36)
Trudność:
trudne
Rodzaj dania:
Dania z ryb
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa
Ilość osób:
2

Przygotowanie:

Skladniki
1 złocica (ok. 350 g)
200 g masła
sól i pieprz
sok z 2 cytryn
1 bulwa fenkułu
1 szalotka
250 ml białego wina (np. Sauvignon Blanc)
200 g umytych i oczyszczonych małży
200 g umytych i oczyszczonych muli 50 ml Pernod
mały pęczek szczypiorku

Przygotowanie
Rozgrzać piekarnik do temperatury 250°C lub rozgrzać górny grill. Pokroić masło w kostkę 1 cm. Odciąć z fenkułu pierzaste końce i zachować. Przekroić fenkuł na pół i wyciąć głąb. Pokroić fenkuł na cienkie plasterki. Szalotkę obrać i drobno posiekać. Przyciąć płetwy i ogon złocicy. Naciąć 3 razy z ciemnej strony. Na dużej patelni rozgrzać 50 g masła. Gdy stanie się jasnobrązowe, włożyć rybę i smażyć na średnim ogniu 5 minut. Ułożyć na rybie 50 g masła, posypać solą i pieprzem i skropić sokiem z cytryny. Wstawić do piekarnika lub pod grill na 6 minut. Na głębokiej patelni stopić 50 g masła, wrzucić szalotki i fenkuł, zamieszać i smażyć na małym ogniu 3 – 4 minuty. Wrzucić małże i mule, wlać wino, zamieszać i gotować pod przykryciem 2 minuty, aż małże się otworzą. Łyżką cedzakową przełożyć owoce morza i fenkuł do miski. Wlać na patelnię sok z cytryny i Pernod i doprowadzić do wrzenia. Wrzucić resztę masła i zamieszać trzepaczką. Doprawić solą i pieprzem. Drobno posiekać szczypiorek i zachowane końce z fenkułu i dorzucić na patelnię. Zamieszać trzepaczką. Włożyć z powrotem owoce morza i fenkuł na patelnię, wlać Pernod i chwilę pogotować, żeby alkohol wyparował. Wyjąć rybę z piekarnika i przełożyć na półmisek. Ułożyć fenkułu i owoce morza dookoła ryby, polać po wierzchu sosem i podawać.

© MIKE ROBINSON

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA