Antony Worrall Thompson

36.udziec jagnięcy z grilla


Przepis z programu Sobota w kuchni (odc.36)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

36.udziec jagnięcy z grilla
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 łyżki dżemu pomarańczowego

3 łyżki wody

2 pomarańcze

2 łyżki świeżego oregano

6 ząbków czosnku

2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego

2 łyżki oleju lub oliwy

225 ml coli

1,7 kg udźca jagnięcego bez kości

rozkrojonego na płasko

 

 

Przygotowanie:


Rozmieszać dżem z wodą. Zetrzeć skórkę i wycisnąć sok z pomarańczy. Drobno posiekać oregano i czosnek. Umieścić dżem z wodą, sok i skórkę z pomarańczy, oregano, czosnek, pieprz kajeński i olej w dużej plastikowej torbie, włożyć mięso i wlać colę. Zawiązać torbę, obrócić kilka razy i pomasować mięso. Włożyć do miski i odstawić przynajmniej 2 godziny, a najlepiej na noc.
Wyjąć mięso z lodówki na pół godziny przed pieczeniem. Wyjąć mięso z torby, położyć na gorącym grillu i piec około 1 godziny, aż mięso będzie miękkie.
Zdjąć z rusztu, odłożyć na 15 minut, pokroić i podawać.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.