Antony Worrall Thompson

35.tort czekoladowy na zimno


Przepis z programu Sobota w kuchni (odc.35)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

35.tort czekoladowy na zimno
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

225 g herbatników

25 g suszonych żurawin lub wiśni

25 g wisienek koktajlowych

25 g suszonych moreli

25 g suszonych borówek amerykańskich

25 g rodzynek

25 g suszonej skórki z cytrusów

25 g płatków migdałowych

175 g gorzkiej czekolady (70% kakao)

140 g niesolonego masła

3 łyżki śmietany 36%

olej roślinny

lody waniliowe

 

 

Przygotowanie:


Drobno pokruszyć herbatniki i wsypać do miski. Posiekać morele i wisienki koktajlowe. Dodać suszone owoce do herbatników i wymieszać. Połamać czekoladę na małe kawałki. Umieścić śmietanę i masło w rondelku, podgrzać na małym ogniu, wrzucić czekoladę i stopić, mieszając aż składniki się połączą.
Wlać masę czekoladową do mieszanki herbatników i owoców i wszystko razem dobrze wymieszać.
Wyłożyć dno tortownicy o średnicy 20 cm krążkiem z folii aluminiowej. Przy pomocy pędzelka posmarować olejem dno i boki tortownicy. Włożyć do tortownicy masę czekoladową i równomiernie rozłożyć. Krążek z folii aluminiowej posmarować olejem przy pomocy pędzelka i przykryć wierzch tortu. Przykryć tortownicę folią spożywczą i wstawić do lodówki na 2 godziny. Wyjąć tort z tortownicy i starannie usunąć folię aluminiową. Pokroić tort na małe kawałki i podawać z lodami waniliowymi.

powrót

Podobne przepisy

Kulebiak
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.26)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Napoleonki po włosku
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.6)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.