Kuchnia+ poleca

przepisy z programów >>

33.pieczony filet z kaczki ze szpinakiem, ziemniaczanymi rosti i sosem rabarbarowym

Przepis z programu Sobota w kuchni (odc.33)

trudność: trudne

rodzaj dania: Dania mięsne Dania mięsne

składniki i przygotowanie:

Składniki
2 duże kacze piersi z tłuszczem i skórą
200 g młodego szpinaku bez łodyżek
20 g masła

Sos rabarbarowy
25 g drobnego cukru (ilość cukru może być różna w zależności od smaku rabarbaru)
3 łodygi rabarbaru, pokrojone na kawałki
150 ml wytrawnego czerwonego porto
150 ml bulionu z kurczaka

Ziemniaczane rosti
4 średnie mączyste ziemniaki, obrane
sól
listki z 2 gałązek tymianku
olej do smażenia

Sos
Na małym ogniu przesmażyć na patelni rabarbar z cukrem. Dolać porto, doprowadzić do wrzenia i gotować 2 min. Dolać bulion i gotować, aż zgęstnieje. Rozgrzać piekarnik do 180ºC.

Rosti
Ugotować ziemniaki (ok. 15 min) i ostudzić, aż będzie je można wziąć do ręki. Ostudzone ziemniaki obrać i zetrzeć na drobnej tarce. Oprószyć solą i zawinąć w bawełnianą ściereczkę albo tetrę. Wycisnąć płyn z ziemniaków. Wymieszać ziemniaki z tymiankiem i smażyć placki o średnicy 5 cm i grubości 1,5 cm, aż będą złociste. Rozgrzać oliwę na patelni i smażyć piersi kaczki od strony z tłuszczem na złocisty kolor. Wstawić mięso do piekarnika na 8 – 12 min. Wyjąć kacze piersi z piekarnika i odstawić na 5 min w temperaturze pokojowej. Na drugiej patelni stopić masło i zblanszować szpinak. Przekroić kacze piersi, podawać z ziemniaczanymi rosti oraz szpinakiem, polane odrobiną sosu.

skomentuj przepis >>