Antony Worrall Thompson

33.pieczony filet z kaczki ze szpinakiem, ziemniaczanymi rosti i sosem rabarbarowym

Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Sobota w kuchni (odc.33)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia niemiecka, Kuchnia szwajcarska

33.pieczony filet z kaczki ze szpinakiem, ziemniaczanymi rosti i sosem rabarbarowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki

2 duże kacze piersi z tłuszczem i skórą

200 g młodego szpinaku bez łodyżek

20 g masła



Sos rabarbarowy

25 g drobnego cukru (ilość cukru może być różna w zależności od smaku rabarbaru)

3 łodygi rabarbaru, pokrojone na kawałki

150 ml wytrawnego czerwonego porto

150 ml bulionu z kurczaka



Ziemniaczane rosti

4 średnie mączyste ziemniaki, obrane

sól

listki z 2 gałązek tymianku

olej do smażenia



Sos

Na małym ogniu przesmażyć na patelni rabarbar z cukrem. Dolać porto, doprowadzić do wrzenia i gotować 2 min. Dolać bulion i gotować, aż zgęstnieje. Rozgrzać piekarnik do 180ºC.



Rosti

Ugotować ziemniaki (ok. 15 min) i ostudzić, aż będzie je można wziąć do ręki. Ostudzone ziemniaki obrać i zetrzeć na drobnej tarce. Oprószyć solą i zawinąć w bawełnianą ściereczkę albo tetrę. Wycisnąć płyn z ziemniaków. Wymieszać ziemniaki z tymiankiem i smażyć placki o średnicy 5 cm i grubości 1,5 cm, aż będą złociste. Rozgrzać oliwę na patelni i smażyć piersi kaczki od strony z tłuszczem na złocisty kolor. Wstawić mięso do piekarnika na 8 – 12 min. Wyjąć kacze piersi z piekarnika i odstawić na 5 min w temperaturze pokojowej. Na drugiej patelni stopić masło i zblanszować szpinak. Przekroić kacze piersi, podawać z ziemniaczanymi rosti oraz szpinakiem, polane odrobiną sosu.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.