Antony Worrall Thompson

32.polędwiczki jagnięce w melasie i marchew z kminkiem w śmietanie


Przepis z programu Sobota w kuchni (odc.32)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

32.polędwiczki jagnięce w melasie i marchew z kminkiem w śmietanie
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Marynata

1 litr wody

50 g soli

50 g cukru

½ łyżki ciemnej płynnej melasy

½ łyżeczki mielonego ziela angielskiego

5 jagód jałowca

½ łyżeczki ziaren czarnego pieprzu

2 liście szałwii

2 liście laurowe

1 główka czosnku przecięta w poprzek na pół

2 szalotki, obrane i pokrojone w plasterki

1 gałązka tymianku



Inne składniki

4 polędwiczki jagnięce

2 łyżki oleju roślinnego



Marchew z kminkiem w śmietanie

4 marchewki, pokrojone w kostkę o boku 1 cm

150 ml śmietany kremówki

1 łyżeczka kminku

sól i świeżo mielony czarny pieprz

1 łyżeczka masła

sok z ½ cytryny

1 gałązka trybuli



Sos

250 ml bulionu z kurczaka

125 ml octu balsamicznego



Przygotowanie

Zagotować w rondlu wszystkie składniki marynaty, zdjąć z ognia i ostudzić. Włożyć polędwiczki do marynaty, przykryć i wstawić na noc do lodówki. Rozgrzać piekarnik do 180ºC. Zalać marchew zimną wodą i ugotować do miękkości. Odcedzić, zostawiając 2 łyżki wody z gotowania. Dodać śmietanę i dokładnie wymieszać. Rozgrzać patelnię i uprażyć kminek (ok. 1 -2 min). Wymieszać marchew z kminkiem i dodać masło.



Sos

Zredukować bulion z octem winnym, aż zgęstnieje. Wyjąć mięso z marynaty i osuszyć ręcznikiem papierowym. Rozgrzać olej na patelni i obsmażyć mięso ze wszystkich stron. Przełożyć jagnięcinę do żaroodpornego naczynia i piec przez 15 -20 min. Podawać z marchwią i sosem.

powrót

Podobne przepisy

Jogurtowe curry z kurczakiem
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Baton drobiowy z pistacjami
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przetwory
Marynowana pierś z kurczaka
Przepis z programu Dietosfera (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia dietetyczna

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.