Antony Worrall Thompson

31.grillowany kurczak z białymi szparagami i pieczarkami franka bordoni


Przepis z programu Sobota w kuchni (odc.31)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska

31.grillowany kurczak z białymi szparagami i pieczarkami franka bordoni
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 piersi z kurczaka z kością

a najlepiej ze skórą

2 łyżki oliwy

75 g pancetty / boczku długodojrzewającego w cienkich plastrach

8 białych szparagów

120 g średnich pieczarek pokrojonych w ćwiartki

60 g masła

sok z ½ cytryny

1 mały pęczek natki pietruszki

posiekanej

sól

świeżo mielony pieprz

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać piekarnik do 200ºC. Przygotować 3 niewielkie blachy do pieczenia, w tym 2 tej samej wielkości. Natrzeć kurczaka solą, pieprzem i odrobiną oliwy. Rozgrzać patelnię na średnim ogniu i obsmażyć piersi z kurczaka po 2 min z każdej strony, aż się zrumieni. Przełożyć kurczaka na blachę do pieczenia i wstawić do piekarnika na ok. 20 – 25 min. Ułożyć plastry pancetty na jednej z dwóch takich samych blach, docisnąć drugą blachą i piec, aż będą chrupiące (ok. 15 min). Po wyjęciu z piekarnika przełożyć pancettę na kawałek papierowego ręcznika. Odciąć dolne końce szparagów i obrać z włóknistej skórki. W dużym garnku zagotować osoloną wodę i blanszować szparagi przez 3 min, odlać, a następnie przelać zimną wodą i odsączyć. Podgrzać

powrót

Podobne przepisy

Kotlety z kaparami
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Befsztyki
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Kaczka w malinach
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Potrawy na Boże Narodzenie
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Rolady z indyka z pomidorami i oliwkami
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.