Antony Worrall Thompson

30.pudding z chleba


Przepis z programu Sobota w kuchni (odc.30)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

30.pudding z chleba
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Owoce

175 g suszonych moreli

115 g suszonych jabłek

115 g suszonych gruszek

55 g suszonych borówek amerykańskich

325 g cukru



Pudding

8 żółtek

115 g cukru

450 ml mleka 3%

450 ml śmietany 36%

skórka starta z 1 pomarańczy i 1 cytryny (owoce umyć w gorącej wodzie)

1 łyżeczka ekstraktu wanilii

1 łyżeczka wody z kwiatu pomarańczowego

szczypta gałki muszkatołowej

450 g brioszki, chałki lub czerstwej bułki

cukier



Przygotowanie

Owoce pokroić na małe kawałki. Umieścić w garnku, zalać wodą, wsypać 115 g cukru i gotować pod przykryciem 15 minut, mieszając od czasu do czasu. Odcedzić owoce, zachowując płyn. Odmierzyć płyn, dolewając wody do objętości 300 ml. Przelać do garnka, wsypać resztę cukru i gotować aż powstanie gęsty, złocisty syrop. Wylać syrop na dno 3-litrowej formy do zapiekania.

Brioszkę, bułkę lub chałkę okroić ze skórki i pokroić w kostkę 2 cm. Ubić żółtka z cukrem na jasną, puszystą masę, wmieszać mleko i śmietanę. Dodać skórki z cytrusów, ekstrakt wanilii, wodę z kwiatu pomarańczowego i gałkę muszkatołową. Wszystko razem wymieszać. Zmieszać owoce z bułką i przełożyć do formy z syropem. Zalać masą żółtkową i odstawić na przynajmniej godzinę, a najlepiej na noc. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C. Umieścić formę w głębokiej blasze i wlać do blachy tyle wody, by sięgała połowy wysokości formy. Wstawić do piekarnika i piec 1 godzinę i 15 minut, posypać wierzch cukrem po 45 minutach pieczenia.



© ANTONY WORRALL THOMPSON

powrót

Podobne przepisy

Waniliowo–kokosowy ryż z bakaliami
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie 2 (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Desery
Pudding z ryżu
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia marokańska
Krem zabaione aromatyzowany winem recioto i kulkami melona
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Banan z patelni
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Gruszki w cieście filo
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.