Antony Worrall Thompson

29.wieprzowina w ciemnym piwie


Przepis z programu Sobota w kuchni (odc.29)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne

29.wieprzowina w ciemnym piwie
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 kg łopatki wieprzowej bez kości

3 fileciki anchois

3 śliwki suszone

2 łyżki oliwy

85 g niesolonego masła

3 cebule

½ łyżki posiekanej szałwii

3 łyżki mąki

500 ml ciemnego piwa

450 ml bulionu z kurczaka

 

 

Przygotowanie:


Naciąć mięso w sześciu miejscach. Śliwki i fileciki anchois przekroić wzdłuż na pół. Śliwki owinąć filecikami i wsunąć w nacięcia w mięsie. Mięso włożyć do miski. Zmiksować składniki marynaty w malakserze i wylać na mięso. Przykryć i odstawić w chłodne miejsce na noc lub przynajmniej na 3 godziny. Rozgrzać piekarnik do temperatury 150°C. Cebule obrać i pokroić na cienkie plasterki.
W dużym garnku żaroodpornym rozgrzać połowę oliwy i masła. Zetrzeć marynatę z mięsa i obsmażyć mięso ze wszystkich stron na złoty kolor. Wyjąć mięso i odłożyć na bok. Dodać resztę oliwy i masła i rozgrzać. Wrzucić cebulę i szałwię i smażyć na małym ogniu około 20 minut na złoty kolor. Dodać mąkę i smażyć 5 minut, cały czas mieszając. Wlać piwo, bulion i marynatę z mięsa, wymieszać, zeskrobując resztki z dna. Włożyć mięso i doprowadzić do wrzenia. Przykryć pokrywką, wstawić do piekarnika i piec około 4,5 godziny aż mięso będzie miękkie. Wyjąć mięso i trzymać w cieple. Zmiksować sos przy pomocy ręcznego miksera. Jeśli sos jest zbyt rzadki, postawić garnek na dużym gazie i odparować nadmiar płynu. Podzielić mięso na kawałki, polać sosem i podać z puree ziemniaczanym i pieczonymi warzywami.

powrót

Podobne przepisy

Pieczona jagnięcina z czosnkiem
Sophie Grigson
Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Curry z wołowiny
Przepis z programu Floyd w Indiach (odc.4)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Ragoût z wołowiny i ciecierzycy
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Kotlety z kaparami
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.