Antony Worrall Thompson

29.tajska sałatka z kurczaka


Przepis z programu Sobota w kuchni (odc.29)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia tajska

29.tajska sałatka z kurczaka
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

50 g cukru palmowego lub brązowego

50 ml sosu rybnego

1 puszka mleka kokosowego

6 udek kurczaka bez skóry i kości

2 szalotki

½ czerwonej papryki

2 długie czerwone papryczki chilli

1 ogórek

100 g prażonych fistaszków

pęczek kolendry

 

 

Przygotowanie:


Na głębokiej patelni zagotować mleko kokosowe z cukrem i sosem rybnym. Włożyć kurczaka i gotować na małym ogniu 10 minut, odwracając mięso na drugą stronę po 5 minutach. Następnie zdjąć patelnię z ognia i pozostawić w mięso w płynie do ostygnięcia. Obrać szalotki i pokroić w cienkie piórka. Paprykę i papryczki chilli oczyścić z nasion i pokroić w cienkie paseczki. Odkroić końce ogórka i przy pomocy obieraczki do jarzyn zestrugać długie paski, aż dojdzie się do nasion, które należy wyrzucić. Włożyć szalotki, paprykę, chilli i ogórek do miski i wymieszać. Wyjąć ostudzonego kurczaka z płynu i pokroić na cienkie paseczki. Dorzucić kurczaka do warzyw, polać mlekiem, w którym gotowało się mięso i wymieszać. Posiekać fistaszki. Oberwać listki z łodyżek kolendry. Posypać sałatkę orzeszkami i kolendrą.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.