Antony Worrall Thompson

29.jagnięcina z fasolą


Przepis z programu Sobota w kuchni (odc.29)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne

29.jagnięcina z fasolą
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

750 g karkówki jagnięcej

3 łyżki oleju słonecznikowego

2 ząbki czosnku

1 duża cebula

2 łyżki mąki

1 łyżeczka mielonego kminu

1 łyżeczka mielonych nasion kolendry

150 ml białego wytrawnego wina

1 puszka siekanych pomidorów (400 g)

2 łyżki koncentratu pomidorowego

sól i pieprz

2 puszki fasolnika (fasolki z czarnym oczkiem)

fasolki cannellini albo flażoletki (2 x 400 g)

3 łyżki chutney z mango

 

 

Przygotowanie:


Mięso oczyścić z nadmiaru tłuszczu i chrząstek i pokroić w kostkę 2 cm. Rozgrzać połowę oleju w dużym, płaskim garnku i obsmażyć mięso partiami. Przełożyć łyżką cedzakową na talerz.
Cebulę obrać i pokroić na plasterki. Rozgrzać w garnku resztę oleju, wrzucić cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę i smażyć kilka minut. Zmniejszyć gaz, dodać mąkę oraz kmin i kolendrę i mieszając smażyć 1 minutę. Dodać pomidory i koncentrat pomidorowy, wlać wino, wymieszać i z powrotem włożyć mięso. Dobrze wymieszać i zagotować. Doprawić solą i pieprzem, przykryć i gotować na małym gazie 1,5 – 2 godziny (lub wstawić do piekarnika160°C). Osączyć fasolnik/fasolkę i dodać wraz z chutney z mango do garnka z mięsem na 10 minut przed końcem gotowania. Posiekać miętę i/lub kolendrę i wymieszać z jogurtem, doprawić solą i pieprzem. Spróbować mięso i ew. doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z jogurtem wymieszanym z ziołami.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.