28.roladki z kurczaka z kozim serem

28.roladki z kurczaka z kozim serem
Oceń przepis:
17 ocen Średnia ocena: 3.80
Seria kulinarna:
Sobota w kuchni (odc.28)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska
Ilość osób:
4

Przygotowanie:

Roladki
2 piersi kurczaka (150 g)
200 g koziego twarożku, ricotty albo rokpola
6 – 8 suszonych pomidorów
2 łyżki śmietany 36%
50 g liści młodego szpinaku
sól i pieprz

Sałatka
75 g bobu
75 g groszku

Sos do sałatki
75 g octu z sherry
75 g octu z białego wina
75 g oliwy extra vergine
75 g oleju arachidowego
sól i pieprz


Przygotowanie roladek
Oderwać polędwiczki lub odkroić 3-centymetrowy kawałek z cieńszej części piersi i wrzucić do malaksera. Dołożyć twarożek, pomidory i śmietanę i zmiksować na gładką masę. Przekroić każdą pierś wzdłuż na pół. Każdy kawałek umieścić pomiędzy arkuszami folii spożywczej i rozpłaszczyć tłuczkiem, wałkiem lub dłonią. Gdy płatek mięsa będzie równomiernie cienki zdjąć górny kawałek folii i oprószyć mięso solą i pieprzem. Nałożyć na mięso warstwę nadzienia, dołożyć opłukane liście szpinaku i zrolować, pomagając sobie folią spożywczą. Zwiniętą roladkę okręcić folią spożywczą, położyć na kawałku folii aluminiowej i zwinąć, ugniatając, by powstał równy wałek. Mocno skręcić końce rulonu.
W dużym garnku zagotować wodę i włożyć do niego Roladki. Gotować 20-25 minut, potem wyjąć i odłożyć na 2 minuty, by mięso odpoczęło. Odciąć końce folii i ostrożnie wycisnąć roladki.

Sałatka
Zblanszować bób w osolonym wrzątku, osączyć i obrać z łupin. Blanszować groszek w osolonym wrzątku przez 3minuty, dołożyć bób i chwilę razem gotować. Zmieszać składniki sosu i doprawić solą i pieprzem. Odcedzić groszek i bób i jeszcze gorące zmieszać z sosem (sosu dać tylko tyle, by zwilżył składniki), doprawić solą i pieprzem.

Pokroić roladki każdą na 3 kawałki, ułożyć na talerzach i dołożyć sałatkę z groszku i bobu.

© Simon Rimmer

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA