Antony Worrall Thompson

27.placuszki z krewetek


Przepis z programu Sobota w kuchni (odc.27)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

27.placuszki z krewetek
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

85 g cebuli dymki

85 g mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

sól i pieprz

4 łyżki drobno posiekanej natki

½ łyżeczki słodkiej papryki w proszku

225 g małych krewetek obranych ze skorupek

zimna woda

oliwa do smażenia

kwaśna śmietana

 

 

Przygotowanie:


Dymkę drobno pokroić i ew. podsmażyć na 2 łyżeczkach oliwy. Krewetki ew. posiekać, jeśli są większe.
Zmieszać w misce mąkę, proszek do pieczenia, sól, pieprz, natkę i paprykę w proszku. Wlać po trochu wodę i mieszać, aż do uzyskania ciasta o konsystencji gęstej śmietany. Wmieszać dymkę i krewetki. Odstawić masę na 1-2 godziny. Rozgrzać oliwę na patelni i kłaść łyżką porcje masy. Smażyć na złoty kolor około 2 minut z każdej strony. Osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierze kuchennym.
Podawać z kwaśną śmietaną.

powrót

Podobne przepisy

Krewetki z chili
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 24)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
Ostrygi z marynowaną szalotką
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 24)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Krewetki w cieście kataifi
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 37)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia grecka
Małże św. Jakuba
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Roladki z wermiszelem i krewetkami
Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Kalmary faszerowane
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.24)
trudność: trudne
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.