Kuchnia+ poleca

przepisy z programów >>

26.smażony turbot z sałatką z mango i awokado

Przepis z programu Sobota w kuchni (odc.26)

trudność: łatwe

rodzaj dania: Dania z ryb Dania z ryb

składniki i przygotowanie:


Składniki
4 filety z turbota po 175 g
sól morska, świeżo mielony pieprz
mąka do oprószenia
czubata łyżka masła

Sałatka
2 małe awokado
sok z 2 limonek
2 małe mango
2 czerwone strąki chilli, bez pestek, drobno pokrojone
1 mała czerwona cebula, drobno posiekana
1 czubata łyżka posiekanych liści kolendry
4 łyżki oliwy

Przygotować sałatkę
Przekroić awokado na połówki, usunąć pestki i obrać. Pokroić miąższ w kostkę o boku 1 cm i włożyć do miski. Do tej samej miski wycisnąć sok z limonek i delikatnie zamieszać. Obrać mango, odciąć miąższ od pestki i pokroić. Do drugiej miski włożyć pozostałe składniki sałatki, wymieszać i posolić przed dodaniem awokado i mango.

Przygotować filety
Posolić filety i oprószyć mąką od strony pozbawionej skóry. Stopić masło na patelni. Ułożyć filety na patelni skórą do góry i smażyć na małym ogniu. Oprószyć skórę pieprzem. Po 4-5 min odwrócić filety i zdjąć patelnię z ognia. Pozostawić rybę na patelni jeszcze na 2-3 min.

Wymieszać wszystkie składniki sałatki i nałożyć na talerze porcje sałatki i rybę. Polać filet masłem z patelni.

© Gary Rhodes

skomentuj przepis >>