Antony Worrall Thompson

25.jagnięce kotlety z sosem szałwiowym i smażonymi ziemniakami


Przepis z programu Sobota w kuchni (odc.25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska

25.jagnięce kotlety z sosem szałwiowym i smażonymi ziemniakami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

4 łyżki orzeszków piniowych

10 świeżych liści szałwii

drobno posiekanych

2 łyżki wytrawnego białego wina

100 ml śmietany kremówki

1 ząbek czosnku

pokrojony na plasterki

10 łyżek oliwy

posiekane listki z 8 gałązek rozmarynu

4 duże ziemniaki

ugotowane al dente

12 kotletów jagnięcych z kostką

2 łyżki octu balsamicznego

sól i świeżo mielony pieprz

 

zielona fasolka szparagowa

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać górną grzałkę piekarnika do 230ºC. Uprażyć w suchym rondlu orzeszki piniowe (przez ok. 2 min.). Dodać posiekane liście szałwii oraz białe wino i gotować przez 1 min na małym ogniu. Dolać śmietanę, doprawić solą, pieprzem i gotować na małym ogniu, aż zgęstnieje. Zemleć składniki w blenderze na gładki sos. Na dużej patelni podsmażyć na oliwie czosnek, aż zbrązowieje, a oliwa zyska czosnkowy aromat. Usunąć czosnek z patelni i dodać rozmaryn. Pokroić podgotowane ziemniaki na plastry o grubości ok. 1 cm i smażyć po dwie minuty z każdej strony, aż będą złociste i chrupiące.
Ułożyć kotlety na dużej blasze, skropić oliwą i octem balsamicznym oraz oprószyć solą i pieprzem. Natrzeć mięso i piec pod rozgrzaną górną grzałką po 2 min z każdej strony. Nakładać na talerz po kilka ziemniaczanych plastrów, na nich jagnięce kotlety i polewać gorącym sosem szałwiowym. Podawać z gotowaną zieloną fasolką i kieliszkiem białego wytrawnego wina.

powrót

Podobne przepisy

Pasta z kaczki
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia polska
Faszerowane bakaliami udka kurczaka
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam w sieci: patenty i triki (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Kurczę w sosie estragonowym
Sophie Grigson
Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.