Antony Worrall Thompson

23.wołowina po burgundzku


Przepis z programu Sobota w kuchni (odc.23)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

23.wołowina po burgundzku
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

600 g pręgi wołowej pokrojonej w dużą kostkę

sól

świeżo mielony pieprz

2 łyżki gęsiego tłuszczu lub smalcu

50 g wędzonego boczku pokrojonego w drobną kostkę

4 ząbki czosnku

posiekane

15 szalotek w całości

obranych

2 cebule

pokrojone w plasterki

1 łyżka koncentratu pomidorowego

bouquet garni z 2 gałązek tymianku

rozmarynu i natki pietruszki o płaskich liściach

12 małych kurek albo pieczarek

750 ml francuskiego burgunda Pinot Noir

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać piekarnik do 150ºC. Oprószyć pokrojoną wołowinę solą i pieprzem. Na kuchence, w głębokiej brytfance rozgrzać 1 łyżkę tłuszczu i obsmażyć mięso. Wyjąć je i odstawić na bok, a do brytfanki dołożyć resztę smalcu i podsmażyć boczek, czosnek, szalotki i cebulę, aż się zrumienią. Dodać koncentrat pomidorowy, włożyć z powrotem mięso i dodać bouquet garni. Dodać grzyby i wlać tyle wina, żeby przykryło mięso z warzywami. Przykryć brytfankę, zagotować i wstawić do piekarnika. Piec 3 godziny.

powrót

Podobne przepisy

Plastry polędwicy wołowej z karmelizowanymi szalotkami
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Parzybroda
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska
Sztuka mięsa z warzywami
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Kofty z kminem i czosnkiem
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia arabska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.