Antony Worrall Thompson

23.morelowo-kasztanowe nadzienie do indyka


Przepis z programu Sobota w kuchni (odc.23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

23.morelowo-kasztanowe nadzienie do indyka
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

600 ml wody

1 duża cebula

posiekana na niezbyt drobne kawałki

225 g namoczonych w wodzie suszonych moreli

pokrojonych na nieduże kawałki

225 g bułki pszennej

drobno pokruszonej

75 g masła

225 g obranych i posiekanych kasztanów

pęczek natki pietruszki

posiekanej

sól

świeżo mielony pieprz

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać piekarnik do 200ºC. Natłuścić żaroodporne naczynie. Do rondla wlać wodę i zagotować w niej morele z cebulą. Gotować 5 min i odcedzić. Do dużej miski wsypać pokruszoną bułkę. Stopić masło w rondelku i połową zalać pokruszoną bułkę. Podprażyć kasztany na patelni, zalać pozostałym stopionym masłem i smażyć na małym ogniu, aż pociemnieją. Przełożyć kasztany do miski z pokruszoną bułką i dodać do niej posiekaną natkę i odsączone morele z cebulą. Doprawić do smaku. Przełożyć nadzienie do przygotowanego żaroodpornego naczynia i piec 25-30 min, aż kasztany będą chrupkie, a całe nadzienie dobrze podgrzane. Ostudzone nadzienie można przykryć folią i zamrozić. Odgrzewać w piekarniku.

powrót

Podobne przepisy

Parowane tofu z grzybami shiitake
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 38)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia chińska
Nadzienie grzybowo-orzechowe
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 56)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
Masa makowa
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.28)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne, Potrawy wielkanocne
Risotto po mediolańsku
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Inne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Jogurt grecki - domowy
Ainsley Harriot
Przepis z programu Grillowanie z Ainsleyem od A do Z (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia grecka

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.