Antony Worrall Thompson

23.morelowo-kasztanowe nadzienie do indyka


Przepis z programu Sobota w kuchni (odc.23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

23.morelowo-kasztanowe nadzienie do indyka
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

600 ml wody

1 duża cebula

posiekana na niezbyt drobne kawałki

225 g namoczonych w wodzie suszonych moreli

pokrojonych na nieduże kawałki

225 g bułki pszennej

drobno pokruszonej

75 g masła

225 g obranych i posiekanych kasztanów

pęczek natki pietruszki

posiekanej

sól

świeżo mielony pieprz

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać piekarnik do 200ºC. Natłuścić żaroodporne naczynie. Do rondla wlać wodę i zagotować w niej morele z cebulą. Gotować 5 min i odcedzić. Do dużej miski wsypać pokruszoną bułkę. Stopić masło w rondelku i połową zalać pokruszoną bułkę. Podprażyć kasztany na patelni, zalać pozostałym stopionym masłem i smażyć na małym ogniu, aż pociemnieją. Przełożyć kasztany do miski z pokruszoną bułką i dodać do niej posiekaną natkę i odsączone morele z cebulą. Doprawić do smaku. Przełożyć nadzienie do przygotowanego żaroodpornego naczynia i piec 25-30 min, aż kasztany będą chrupkie, a całe nadzienie dobrze podgrzane. Ostudzone nadzienie można przykryć folią i zamrozić. Odgrzewać w piekarniku.

powrót

Podobne przepisy

Pijany arbuz
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Napoje, Inne
Chińskie naleśniki
Przepis z programu Ken Hom i kuchnia chińska (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia chińska
Suflet zapiekany na zupie
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Marokańska pasta z migdałów i miodu
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia marokańska
Chutney z kolendry
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.26)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Dynia marynowana w limonce
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak w sezonie 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne, Dania z dyni

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.