Antony Worrall Thompson

23.egzotyczny pudding


Przepis z programu Sobota w kuchni (odc.23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

23.egzotyczny pudding
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

225 g plastrów ananasa

110 g miękkiego masła

110 g drobnego cukru

30 g posiekanej kandyzowanej łodygi arcydzięgla

skórka z 1 pomarańczy

2 lekko ubite jajka

85 g mąki

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

2 łyżki złocistej płynnej melasy

55 g drobno pokruszonej pszennej bułki

55 g rodzynek

55 g kandyzowanych wiśni

pokrojonych na ćwiartki

 

 

Przygotowanie:


Pokroić 3 plastry ananasa na połówki. Resztę plastrów posiekać. Utrzeć masło z cukrem, dodać skórkę pomarańczową oraz jajka i dokładnie wymieszać. Dodać mąkę, okruchy bułki, rodzynki, wiśnie i arcydzięgiel, wymieszać. Do dużego rondla wlać wodę do 2/3 wysokości. Wysmarować masłem wnętrze szklanej żaroodpornej miski o obj. 0,75 l. Polać ścianki płynną melasą i ułożyć kółko z połówek plastrów ananasa. Przełożyć ciasto do miski, przykryć krążkiem z papieru do pieczenia i folią plastikową. Wstawić do wrzątku i gotować 1,5 godziny na małym ogniu. Po tym czasie ostrożnie odkryć pudding, przykryć miskę talerzem, odwrócić do góry dnem i wysunąć pudding z miski na talerz. Podawać na ciepło.

powrót

Podobne przepisy

Gratin z plantanów
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Domowy kisiel jabłkowy
Daria Ładocha
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 3 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania wegańskie, Dobre dla dzieci
Czekoladowe kuleczki z kardamonem
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU bez cukru (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Desery
Galaretka jabłkowa z pieprzem
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 49)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Krem z mascarpone
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Panna cotta z galaretką morelową
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Maryla al dente (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.