Antony Worrall Thompson

23.egzotyczny pudding


Przepis z programu Sobota w kuchni (odc.23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

23.egzotyczny pudding
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

225 g plastrów ananasa

110 g miękkiego masła

110 g drobnego cukru

30 g posiekanej kandyzowanej łodygi arcydzięgla

skórka z 1 pomarańczy

2 lekko ubite jajka

85 g mąki

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

2 łyżki złocistej płynnej melasy

55 g drobno pokruszonej pszennej bułki

55 g rodzynek

55 g kandyzowanych wiśni

pokrojonych na ćwiartki

 

 

Przygotowanie:


Pokroić 3 plastry ananasa na połówki. Resztę plastrów posiekać. Utrzeć masło z cukrem, dodać skórkę pomarańczową oraz jajka i dokładnie wymieszać. Dodać mąkę, okruchy bułki, rodzynki, wiśnie i arcydzięgiel, wymieszać. Do dużego rondla wlać wodę do 2/3 wysokości. Wysmarować masłem wnętrze szklanej żaroodpornej miski o obj. 0,75 l. Polać ścianki płynną melasą i ułożyć kółko z połówek plastrów ananasa. Przełożyć ciasto do miski, przykryć krążkiem z papieru do pieczenia i folią plastikową. Wstawić do wrzątku i gotować 1,5 godziny na małym ogniu. Po tym czasie ostrożnie odkryć pudding, przykryć miskę talerzem, odwrócić do góry dnem i wysunąć pudding z miski na talerz. Podawać na ciepło.

powrót

Podobne przepisy

Gruszka z waflami orzechowymi
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Truskawkowa granita
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Racuchy o smaku pomarańczy
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Bliny z twarogiem i musem malinowym
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia koszerna
Fit batoniki z płatków i orzechów
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Desery

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.