Antony Worrall Thompson

22.filet z kurczaka w winie marsala


Przepis z programu Sobota w kuchni (odc.22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska

22.filet z kurczaka w winie marsala
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 filet z piersi kurczaka

2 łyżki oliwy

sól

świeżo mielony pieprz

150 ml wina marsala

1 łyżeczka zimnego masła

½ łyżeczki mąki

 

 

Przygotowanie:


Za pomocą ostrego noża do filetowania rozkroić w poprzek filet z kurczaka tak, żeby po rozłożeniu przypominał kształtem motyla i był bardzo płaski. Przykryć filet folią plastikową i rozbić tłuczkiem do mięsa. Smażyć na oliwie po 2-3 minuty z każdej strony. Wlać na patelnię wino marsala, ostrożnie przechylić patelnię tak, żeby wino się zapaliło – straci wtedy kwasowość. Smażyć jeszcze przez 30 sekund, przełożyć mięso na talerz, obtoczyć twarde masło w mące i zmieszać z winem na patelni, aż sos zgęstnieje. Polać filet sosem, podawać z ziemniakami z wody.

powrót

Podobne przepisy

(odc.018) gulasz wołowy z ciastkami
Michael  Smith
Przepis z programu Domowy kucharz (odc.18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
La choucroute garnier a l’Alsacienne
Przepis z programu Szefowie kuchni 2 (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.