Antony Worrall Thompson

22.filet z kurczaka w winie marsala z pieczarkami i śmietaną


Przepis z programu Sobota w kuchni (odc.22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska

22.filet z kurczaka w winie marsala z pieczarkami i śmietaną
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 filet z piersi kurczaka

5-6 małych pieczarek

2 łyżki oliwy

150 ml wina marsala

1/3 szklanki śmietany 18%

sól

świeżo mielony pieprz

 

 

Przygotowanie:


Za pomocą ostrego noża do filetowania rozkroić w poprzek filet z kurczaka tak, żeby po rozłożeniu przypominał kształtem motyla i był bardzo płaski. Przykryć filet folią plastikową i rozbić tłuczkiem do mięsa. Smażyć na oliwie po 2 minuty z każdej strony. Dodać pieczarki przekrojone na ćwiartki, smażyć jeszcze 1 min i zalać winem marsala. Ostrożnie przechylić patelnię nad płomieniem tak, żeby wino się zapaliło – w ten sposób pozbędzie się kwasowości. Zdjąć z patelni filet, dolać śmietanę i zamieszać. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Podawać z ryżem.

powrót

Podobne przepisy

Rendang z wołowiny
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia indonezyjska
Filety z kurczaka w ziołowej kruszonce
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Gicz cielęca z kremem z nasion sosny i esencją sardelową
Przepis z programu
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Tortille z karkówką i marynowaną marchewką
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 4 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Steki z sarniny z żurawinowym sosem cumberland
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska
Medfuna
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach znowu w trasie (odc.8)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia marokańska

skomentuj przepis

#Kamil3487896

08.01.2011 12:04


k

CYTUJ

Nie polecam, jezeli naleje sie za duzo wina mozna chalupe puscic z dymem....

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.