Antony Worrall Thompson

19.strucle z ciasta filo i aromatyczny sos z porto simona rimmera


Przepis z programu Sobota w kuchni (odc.19)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia grecka

19.strucle z ciasta filo i aromatyczny sos z porto simona rimmera
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Sos

1 duża cebula

3 średnie ciemne pieczarki

1 ząbek czosnku

250 ml bulionu warzywnego

100 ml porto

100 ml wytrawnego czerwonego wina

1 czubata łyżka masła



Farsz

5 pieczarek

2 pory, tylko biała część

1 ząbek czosnku

150g gładkiego śmietankowego twarożku

2 czubate łyżki serka ricotta

sól, pieprz

2 średnie pomidory bez skóry i pestek

12 płatów ciasta filo

50 g stopionego masła



Przygotować sos

Cebulę przekroić na pół, 3 pieczarki, 1 ząbek czosnku i cebulę pokroić w plasterki. Dolać nieco bulionu i dusić aż odparuje. Dolać porto oraz wytrawne wino i zredukować sos. Przed podaniem podgrzać z czubatą łyżką masła.



Farsz

Pozostałe pieczarki pokroić w ćwiartki, a białe części porów w krążki o grubości monety dwuzłotowej.

Zmiażdżyć ząbek czosnku i szybko przesmażyć składniki, żeby aromaty się połączyły. Odstawić do ostudzenia (mogą być ciepłe, ale nie gorące). W misce starannie wymieszać twarożek i ricottę. Doprawić solą i pieprzem – ser musi być odrobinę za słony, po dodaniu warzyw smak będzie w sam raz. Odsączyć warzywa i połączyć je z twarogiem. Pomidory pokroić w kostkę i dodać do farszu. Wymieszać i wstawić do lodówki na pół godziny. Rozgrzać piekarnik do 200ºC.

Przygotować ciasto filo zgodnie z przepisem na opakowaniu i przykryć wilgotną ściereczką.

Ułożyć na blacie 3 warstwy ciasta filo, jedną na drugiej, smarując je stopionym masłem za pomocą pędzla. Położyć porcję farszu (duża garść – ok. 150g) pośrodku ciasta, założyć przeciwległe brzegi na farsz. Jeden z prostopadłych brzegów zwinąć ciasno, tworząc zgrabną struclę. Posmarować ciasto masłem. Powyższe czynności powtórzyć przy kolejnych struclach.

Piec ok. 20 min, aż będą złociste i chrupiące.



Podawać z sosem z porto oraz blanszowaną brukselką i plastrami słodkich buraków.

powrót

Podobne przepisy

Szaszłyki z wędzonym serem
Jola Słoma
Przepis z programu Słoneczne ATELIER SMAKU (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
Pakieciki serowe w łuskach kukurydzy
Ainsley Harriot
Przepis z programu Ainsley rusza w plener (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Spaghetti ze smażonymi kiełkami
Jola Słoma
Przepis z programu Wiosenne ATELIER SMAKU (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Szparagi à la Jarosław Iwaszkiewicz
Jan i Jakub   Kuroniowie
Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia polska
Smażony camembert
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU odc.5
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.