Antony Worrall Thompson

18.sałatka ziemniaczana na ciepło


Przepis z programu Sobota w kuchni (odc.18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia niemiecka

18.sałatka ziemniaczana na ciepło
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki

675g mączystych ziemniaków, obranych i pokrojonych w 2,5 cm kostkę

6 plasterków wędzonego, przerośniętego boczku, usmażonych na chrupko

2 duże korniszony lub ogórki kiszone, pokrojone w kostkę

2 posiekane jaja na twardo

4 posiekane dymki

sól i świeżo zmielony, czarny pieprz



Składniki dresingu

1 łyżka stołowa soku z cytryny

1 łyżka stołowa posiekanego kopru

1 łyżka stołowa posiekanego szczypiorku

1 łyżka stołowa majonezu

3 łyżki stołowe kwaśnej śmietany



Przygotowanie

Ugotować ziemniaki w osolonej wodzie, aż będą miękkie. Odcedzić, wsypać do garnka, aby wyschły. Muszą być wszystkie ugotowane. Wymieszać ziemniaki z boczkiem, ogórkami, jajkami i dymką. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać składniki dressingu. Wlać do sałatki tyle, żeby dressing pokrył wszystkie składniki. Należy to zrobić, gdy ziemniaki są ciepłe. Część może się rozpaść podczas mieszania. Podawać.

powrót

skomentuj przepis

szaman

postów: 2

26.02.2016 19:41

CYTUJ

TA sałatka weszła do kanonu moich sałatek i must have na każdą mozliwa okazję.:)

słodka babeczka

postów: 1

24.07.2014 22:45

CYTUJ

ciekawy przepis wypróbuję
Danke

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.